Jezgro zemlje curi u omotač, naučnici ne znaju zašto

Naučnici koji proučavaju Zemljino jezgro, ključno u zaštiti od opasnih čestica iz svemira, tvrde da su pronašli dokaze da Zemljino jezgro i omotač razmjenjuju materijal.

Uzrok tog curenja je nepoznat, kao i njegove posledice po Zemljino magnetno polje.

Jezgro se sastoji od gvožđa i nikla, platine, zlata i volframa. Doseže temperature od 5.000 stepeni Celzijusovih, a mnogi vjeruju da je odgovorno za 50 odsto vulkanske toplote koja se oslobađa širom planete, prenosi sputniknews.com.

Istraživači univerziteta u Francuskoj, Kanadi, SAD i Australiji otkrili su da novije planine i stijene na Zemljinoj površini sadrže izotope volframa koji se obično pronalaze u spoljnoj kori, ali ne i drugdje.

Oni su stoga zaključili da je materijal iz jezgra izbio na površinu. Prije ovog otkrića nije bilo dokaza curenja iz jezgra.

Čvrsti dio jezgra je odgovoran za Zemljinu magnetosferu koja nas štiti od opasnih čestica iz svemira.

Naučnici vjeruju da se tečni dio jezgra polako učvršćuje i da ova studija može pružiti jedinstveni uvid i u evoluciju Zemljinog jezgra i u porijeklo naše magnetosfere.

Objavio/la na 13:38. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-