Građani i civilni aktivisti usvojili Deklaraciju o istinski ekološkoj Crnoj Gori


Na desetine građanskih aktivista, prestavnika NVO i građanskih inicijativa  su potpisali danas Deklaraciju o ekološkoj Crnoj Gori i zaštiti rijeke Tare, poslije višečasovnog zbora u prirodi.

Potpisivanju Deklaracije predhodila je akcija čišćenja korita rijeke Bukovice, koja je počela u jutarnjim satima.

Aktivisti i građani su očistili korito rijeke Bukovice od mosta u Donjoj Bukovici pa sve do Bukova. U rijeci je smeća bilo samo u blizini gradilišta gdje je planirana mini hidroelektrana.

Aktivisti su posjetili i lokaciju gdje je počela gradnja, koja je prekinuta zbog odlučnosti mještana i građanskih aktivista da sačuvaju Bukovicu.

Mještani i civilni aktivisti su ponovili da će ovo blago pijaće vode braniti životom i da će Bukovica nastaviti da teče vjekovima.

Civilni aktivisti su obišli Bukove, gdje su se uvjerili u značaj Bukovice za ove krajeve, ali i za cijelu Crnu Goru.

Voda rijeke Bukovice se može pitii i odličnog je kvaliteta, u šta su se danas uvjerili i civilni aktivisti.

Ns zboru se govorilo o trenutnom ekološkom statusu Crne Gore, kao i tome da se ne može ići naprijed bez umrežavanja i zajedničkog djelovanja.

Ponuđena su i brojna rješenja kako bi Crna Gora suštinski postala ekološka država i kako bi bio iskorišćen njen prirodni potencijal na pravi način.

Mještani su nakon zbora i potpisivanja Deklaracije, koja je otvorena za potpisivanje i ostalim NVO kao i poslanicima u crnogorskom parlamentu,  upriličili bogatu gozbu i druženje u dobroj atmosferi.


Više detalja i sadržinu razgovora  očekujte kasnije,  nakon obrade video materijala
.

Više fotografija na FB stranici PCNEN

Tekst i fotografije: Vuk Vujisić

 

 

Objavio/la na 16:09. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-