Njemačka odaje poštu učesnicima atentata na Hitlera

Njemačka danas odaje poštu učesnicima u neuspjelom atentatu na nacističkog lidera Adolfa Hitlera prije 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavjera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je djelo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odgođeno aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj, podsjeća Beta.

Atentat nije uspio i državni udar je spriječen. Hitler je lakše povrijeđen, a tri učesnika zavjere, među kojima i sam Fon Štaufenberg, strijeljani su iste večeri u Berlinu.

“Oni koji su djelovali 20. jula za nas treba da budu primjer”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel koja će danas održati govor u Memorijalnom centru njemačkog pokreta otpora u Berlinu.

Objavio/la na 15:49. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-