Fiskalni računi sadrže opasnu hemikalju

Termalne rolne na kojima se štampaju fiskalni računi sadrže opasnu hemikalju bisfenol A i to u znatno većoj mjeri od dozvoljene, rezultat je istraživanja Alternative za bezbjednost hemikalija (ALHEM) iz Srbije.

Bisfenol A utiče na nastanak raka, dijabetesa, može da dovede do gojaznosti i poremeti balans hormona.

U Crnoj Gori nadležne institucije nisu upoznate sa ovim problemom, prenosi TV Vijesti.
U zemljama Evropske unije (EU) opasne termo-rolne na kasama biće zamijenjene već naredne godine.

U svim uzorcima fiskalnih računa koje je analizirala Alternativa za bezbednije hemikalije iz Srbije, prisustvo bisfenola A je oko 40% veće od dozvoljene koncentracije od 0,02 .

Bisfenol A ima ulogu razređivača boje kako bi sadržaj računa bio vidljiviji i nije hemijski vezan za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije.

“To je hemikalija koju je evropska agencija za hemikalije proglasila 2017. kao endokrini disraktor odnosno hemikalija koja u organizmu remeti naš endokrinološki status ponaša se kao hormon i izaziva mnogobrojne probleme u smislu metaboličkih, repreduktivnih i mogućih neuroloških simptoma. Najopasnija je za djecu i taj rani uzrast, a naravno i za ostale. Moguće je proizvesti proizvod bez te hemikalije”, rekao je Borko Bajić iz Instituta za javno zdravlje.
Potrošačima preostaje da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da operu ruke nakon kontakta sa fiskalnim računom i da kopiraju račune za proizvode koji podliježu garanciji.

Objavio/la na 20:58. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-