Haradinaj: Ako nema priznanja, da li Kosovo da se naoruža?

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio danas da se Kosovo neće vratiti za pregovarački sto sa Srbijom bez okvirnog sporazuma koji treba da se zove Sporazum o recipročnom priznanju “unutar postojećih granica”.

Na konferenciji za novinare u Prištini Haradinaj je rekao da se Srbija i jedan dio međunarodne zajednice protive takvom nazivu, a on to shvata kao moguću poruku da se “Kosovo treba naoružati”.

“Taj okvirni sporazum treba da bude okvir o kojem ćemo pregovarati i nema drugog osim toga. Oklijevanje postoji zato što Srbija i dio međunarodne zajednice kaže da u nazivu ne može da stoji recipročno priznanje ‘u okviru postojećih granica'”, rekao je Haradinaj, prenosi RSE.

“To znači”, zaključio je, “da i nas savjetuju da i mi kupimo mistrale”, te naveo da Srbiju već naoružavaju mistralima.

“Na primjer, Srbija više kupuje oružje u Rusiji, a sada je i Francuska sklopila ugovor sa Srbijom o raketnom sistemu, a nama kažu da sporazum ne možemo da nazovemo tako jer se radi o recipročnom priznanju ‘u sklopu postojećih granica’. Dobro, šta onda mi da radimo ako tako ne možemo da nazovemo sporazum? Mi smo nezavisna država, ne tražimo ništa drugo u dijalogu osim recipročnog priznanja. Ako niste spremni za to, da li je to poruka nama da se naoružamo?“, upitao se Haradinaj.

Tokom posjete francuskog predsjednika Srbiji potpisano je pet sporazuma u oblasti naoružanja i vojne opreme, u koje spadaju i oni o radarskim i elektronskim sistemima i nabavci francuskog protivvazdušnog projekta Mistral.

Objavio/la na 13:53. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-