SZO: Industrijska hrana za bebe prepuna šećera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da industrijska hrana za bebe često sadrži suviše šećera i da su etikete često konfuzne, predlažući obnovu kriterijuma radi poboljšanja ishrane najmlađih.

“U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodati šećer ili druge zaslađivače”, saopšteno je iz evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Beta.

Nalazi su donijeti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica između Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od gojaznosti ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.

“Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom djetinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj djeteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu”, rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab, navodi se u saopštenju.

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i pretjerane težine kod Evropljana koja prijeti da preokrene trend produženja životnog vijeka.

Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji nutricijentima.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokove ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namijenjenoj najmlađima. Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.

Studija je, takođe, pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije prodaju najmlađima.

Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgovaraju bebama mlađim od šest mjeseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci života i prema tome ni jedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara djeci mlađoj od šest mjeseci, navodi se u izvještaju.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smjernice, SZO je ažurirala preporuke.

Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamjena za majčino mlijeko i preporučuje da se hrana za djecu staru od šest mjeseci do dvije godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena kod kuće. Svi dodatni šećeri i zaslađivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe. Na etiketama na slatkim pićima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mlijeku, kao i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju djeci mlađoj od tri godine.

Objavio/la na 20:12. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-