Kreće se najveća santa leda na svijetu

Prošle su dvje godine od kako se ogromna santa leda poznata kao A68 odvojila od Antarktika.

Sateliti pokazuju da se najveći ledeni brijeg na svijetu pokrenuo u vodama Vedelovog mora u Južnom okeanu i da se trenutno kreće ka sjeveru, duž poluostrva Antarktik.

Neko vrijeme je izgledalo kao da se ova zaleđena masa dužine 160 km zaglavila u jednom dijelu plitkog morskog dna. A-68 je dospio u opasnost da postane najveće „ledeno ostrvo“ na svijetu.

„Godinu dana pošto je ostao blizu grebena sa kojeg se otkinuo, A-68 je sredinom 2018. upao u vrtlog u Vedelovom moru, okeansku struju u smjeru kazaljke na satu, koja ga je zavrtjela za 270 stepeni i odnijela 250 km ka sjeveru“, rekao je kaže profesor Adrian Lakman za BBC.

A68 se odvojio od ruba Larsen C ledenog grebena u julu 2017. Profesor Lakman sa Svansi univerziteta od tada prati njegova kretanja, koristeći evropske Sentinel-1 satelite.

Iako se A-68 generalno držao kompaktno, izgubio je neke veće komade leda. Jedno parče je otpalo sa jednog kraja ubrzo nakon što je brijeg nastao. Ovo parče je čak bio dovoljno veliko da dobije sopstveni naziv – A-68b.

Sa okvirno 13 km dužine i 5 km širine, ova kćerka santa leda sada se nalazi oko 110 km dalje ka sjeveru, duž poluostrva.

Kao mnogi ledeni bregovi iz Vedelevog mora, A68a i b će konačno biti istisnuti u Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ih baciti ka južnom Antantiku na put koji je postao poznat kao „dolina ledenih bregova“.

Objavio/la na 15:36. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-