UNESCO zabrinut zbog izgradnje autoputa u koritu Tare

Predstavnici UNESCO-a na samitu koji je juče završen u Bakuu u dijelu izvještaja koji se odnosi na rijeku Taru, u čijem koritu se izvode radovi na izgradnji autoputa, usvojili su na Komitetu za Svjetsku baštinu, odluku u kojoj se između ostalog ističe:

“Uzimajući u obzir ozbiljne uticaje na korito rijeke Tare od izgradnje novog autoputa koji se nalazi uzvodno od lokacije, izražavamo zabrinutost zbog mogućih uticaja nizvodno odatle, te stoga zahtijevamo od države da pažljivo procijeni sve uticaje…”.

Isto je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila i Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Pitanje RSE da li to faktički znači da je UNESCO potvrdio zebnje koje su stizale, prije svega iz NVO sektora, da radovi na autoputu mogu da ugroze Taru i utiču na njenu ekosferu, Nikolić je odgovorila da “oni izražavaju brigu i navode da je bilo uticaja”.

“Sad, koji je obim uticaja, jesu li se i kakve promjene desile… to zavisi od analiza koje treba da sprovedemo i dostavimo njima na razmatranje”, kazala je Nikolić.

U međuvremenu, UNESCO nije doveo u pitanje opstanak područja Tare u programu MAB (Čovjek i biosfera).

Objavio/la na 12:37. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-