Kako da u jednom potezu savršeno uparkirate automobil

Objavljeno: 11.07.2019, 09:32

Paralelno parkiranje bez sumnje zadaje najviše muka vozačima. I uprkos stereotipu da žene vozači posebno nisu vične ovoj vještini, praksa je pokazala da to važi za oba pola podjednako. Za sve one koji “umiru” za volanom dok pokušavaju da automobil uguraju u, za njih nejverovatno premali prostor, naučnici su otkrili matematičku formulu koja će ih rešiti muka, prenosi Nacionalna geografija. Jednačinu je stvorio Sajmon R. Blekburn, matematičar sa univerziteta u Londonu. On je koristio Pitagorinu teoremu i niz varijabli (poluprečnik kruga okretanja automobila, rastojanje između prednjih i zadnjih točkova, udaljenost od centra prednjeg točka do prednjeg dijela automobila i širinu između već parkiranih automobila) kako bi osmislio ono što on naziva manevrom “savršenog parkiranja” zahvaljujući kojem automobili u jednom potezu zauzimaju prazno mjesto. Ako u formulu uključite vrijednosti specifične za vašu situaciju, ona će vam reći koliko dugačko treba da bude mjesto za parkiranje da biste savršeno upakovali svoj auto. Evo prevoda matematičke formule na jezik savršene jasnoće – u četiri jednostavna koraka:     Stanite pored automobila ispred mjesta koje želite da zauzmete i poravnajte svoje zadnje gume sa branikom tog automobila.     Okrenite točkove prema ivičnjaku koliko god vam to volan dozvoljava.     Idite unazad sve dok središte unutrašnje zadnje gume ne bude poravnato sa bočnim ivičnjakom trotoara. Ispravite točkove i nastavite da idete unazad.     Kada se vaša spoljašnja guma poravna sa istom ivicom, okrenite točak prema ulici i nastavite da se krećete ka unazad.

Paralelno parkiranje bez sumnje zadaje najviše muka vozačima. I uprkos stereotipu da žene vozači posebno nisu vične ovoj vještini, praksa je pokazala da to važi za oba pola podjednako.

Za sve one koji “umiru” za volanom dok pokušavaju da automobil uguraju u, za njih nejverovatno premali prostor, naučnici su otkrili matematičku formulu koja će ih rešiti muka, prenosi Nacionalna geografija.

Jednačinu je stvorio Sajmon R. Blekburn, matematičar sa univerziteta u Londonu. On je koristio Pitagorinu teoremu i niz varijabli (poluprečnik kruga okretanja automobila, rastojanje između prednjih i zadnjih točkova, udaljenost od centra prednjeg točka do prednjeg dijela automobila i širinu između već parkiranih automobila) kako bi osmislio ono što on naziva manevrom “savršenog parkiranja” zahvaljujući kojem automobili u jednom potezu zauzimaju prazno mjesto. Ako u formulu uključite vrijednosti specifične za vašu situaciju, ona će vam reći koliko dugačko treba da bude mjesto za parkiranje da biste savršeno upakovali svoj auto.

Evo prevoda matematičke formule na jezik savršene jasnoće – u četiri jednostavna koraka:

  •     Stanite pored automobila ispred mjesta koje želite da zauzmete i poravnajte svoje zadnje gume sa branikom tog automobila.
  •     Okrenite točkove prema ivičnjaku koliko god vam to volan dozvoljava.
  •     Idite unazad sve dok središte unutrašnje zadnje gume ne bude poravnato sa bočnim ivičnjakom trotoara. Ispravite točkove i nastavite da idete unazad.
  •     Kada se vaša spoljašnja guma poravna sa istom ivicom, okrenite točak prema ulici i nastavite da se krećete ka unazad.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register