Istraživanje: Pojedine ribe mijenjaju pol kad su pod stresom

Objavljeno: 11.07.2019, 12:53

Istraživači sa Novog Zelanda ponudili su prvo detaljno gledište o molekularnom mehanizmu koji nekim vrstama riba omogućava da promijene pol. Pripadnice oko 500 vrsta riba mogu da mijenjaju pol kada odrastu i kada okolnosti to zahtijevaju. Istraživanjem jedne vrste tropskih ribica čije ženke mogu da postanu mužjaci, otkriveno je da promjenu pola najverovatnije pokreće stres. Oni navode da stres utiče da se “isključe” prvobitni ženski geni ribe, a “uključe se” geni novog, muškog pola, prenosi Beta. Proces zahtijeva potpuno “reprogramiranje genetske informacije” ribe. Istraživači navode da se promjena pola odvija brzo: ženka mijenja ponašanje za svega nekoliko minuta do nekoliko sati, a za osam do 10 dana sasvim postaje mužjak.

Istraživači sa Novog Zelanda ponudili su prvo detaljno gledište o molekularnom mehanizmu koji nekim vrstama riba omogućava da promijene pol.

Pripadnice oko 500 vrsta riba mogu da mijenjaju pol kada odrastu i kada okolnosti to zahtijevaju.

Istraživanjem jedne vrste tropskih ribica čije ženke mogu da postanu mužjaci, otkriveno je da promjenu pola najverovatnije pokreće stres. Oni navode da stres utiče da se “isključe” prvobitni ženski geni ribe, a “uključe se” geni novog, muškog pola, prenosi Beta.

Proces zahtijeva potpuno “reprogramiranje genetske informacije” ribe.

Istraživači navode da se promjena pola odvija brzo: ženka mijenja ponašanje za svega nekoliko minuta do nekoliko sati, a za osam do 10 dana sasvim postaje mužjak.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register