Istorijsko slijetanje japanske sonde na asteroid

Objavljeno: 11.07.2019, 19:30

Hajabusa 2 je prva sonda koja je uspješno sakupila uzorke tla sa asteroida

Japanska svemirska agencija je saopštila da podaci koje je poslala svemirska sonda Hajabusa 2 pokazuju da je ona danas uspješno sletjela na daleki asteroid i izvela istorijsku misiju prikupljanja uzoraka tla za koje se naučnici nadaju da će doprinijeti razumijevanju porekla Sunčevog sistema.

Sonda je u aprilu sebi pripremila mjesto za slijetanje bacanjem udarne glave. Juče se spustila u taj krater i pokupila uzorke iz unutrašnjosti asteroida.

Hajabusa 2 je prva sonda koja je uspješno sakupila uzorke tla sa asteroida i tako je pretekla misiju koju planira američka NASA.

Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) je navela da je potvrđeno da je sonda sletjela i potom bezbijedno ponovo uzletjela. Sonda je spuštanje na asteroid počela u srijedu, a u finalnom koraku je lebdjela 30 metara iznad asteroida dok nije pronašla ranije napravljeni krater. Na površini je ostala samo par sekundi tokom kojih je obavila zadatak.

Asteroid nazvan Rjugu, po podvodnoj zmajevskoj palati iz japanskih narodnih priča, nalazi se na oko 300 miliona kilometara od zemlje. Sonda bi trebalo da krene nazad ka Zemlji krajem sledeće godine i donese uzorke.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register