Amfilohije: Čuvati jedinstvo pomjesnih crkava

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i ambasador Rusije u Crnoj Gori Sergej N. Gricaj danas su, tokom razgovora na Cetinju, razmotrili situaciju u pravoslavnom svijetu, a izraženo je mišljenje da je u sadašnjem složenom vremenu potrebno više nego ikada ranije čuvati jedinstvo svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Sagovornici su posebno razmotrili temu tekućeg stanja odnosa dvije sestrinske crkve – Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve i istakli da su kroz istoriju za njih bili karakteristični jedinstvo, saradnja, ljubav i uzajamno razumijevanje, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pri tome, bez rukopoloženja mitropolita crnogorskih od Sinoda Ruske Crkve u toku 19. vijeka Mitropolija ne bi mogla postojati, a preko nje ni nezavisna Crna Gora, ističe se u saopštenju.

Ambasador Gricaj je tokom oproštajne posjete iskoristio priliku da mitropolitu Amfilohiju čestita veliki jubilej – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao i 800 godina njenih eparhija u Crnoj Gori, poželio mu dobro zdravlje i mnogo godina arhijerejskog služenja na dobrobit naroda Crne Gore, naveli su iz Mitropolije.

Objavio/la na 18:48. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-