Slika vas otkriva

Objavljeno: 10.07.2019, 08:01

Brzo pogledajte sliku. Koju ste životinju prvu vidjeli?

Psihobiolog i dobitnik Nobelove nagrade Roger W. Sperry je utvrdio da dvije hemisfere mozga – lijeva i desna – funkcionišu različito, a način na koji razmišljate zavisi od toga koja je strana dominantna. Na temelju njegovih istraživanja, postoje brojni testovi koji mogu odrediti vaš proces razmišljanja i osobine karaktera, prenosi Atma portal.

Brzo pogledajte sliku. Koju ste životinju prvu vidjeli?

 

 

 

Glava tigra

Lijeva hemisfera vašeg mozga aktivnija je od desne. Vi ste analitička osoba, vrlo usmjerena na cilj i organizovana. Kada se suočite s problemom, obično ste logični, kalkulativni i objektivni.

Međutim, ponekad ste nepopustljivi, zato što znate da je odluka koju ste donijeli donesena nakon mnogo razmišljanja. Stoga je poželjno da čujete mišljenje drugih i da to uzmete u obzir. Zapamtite da malo poniznosti nikada nije na odmet.

Vaše osobine karaktera:

Organizovani: Radite stvari na ispravno planiran način, kao na popisu obveza.

Precizni: Imate jasne ciljeve i jasno vam je kojim putem trebate ići da bi ih ostvarili.

Racionalni: Emocije i osjećanja ne stoje na putu da postignete svoje ciljeve.

Logični: Imate sklonost matematici, nauci.

Realni: Vaš svijet je vrlo stvaran. U njemu nema mjesta za bajke i fikciju. Slično tome, bez obzira na to kakvi se vaši ciljevi mogu činiti drugima, znate da su oni realni i ostvarivi.

Majmun koji visi

Desna hemisfera vašeg mozga je aktivnija. Vi ste kreativna osoba koja je puna inovativnih ideja. Kada se suočite s problemom, više se oslanjate na intuiciju nego na kritičko razmišljanje.

Vi dobro znate da je svaki korak koji poduzmete u vašem životu lekcija za vas i da je čak i gubitak korak prema postizanju vaših ciljeva. Za vas je put važniji od cilja. Budući da ste sanjar, često se gubite u svojoj zemlji snova. Neophodno je da svaki put, s vremena na vrijeme, provjeravate realnost i posvetite malo više pažnje svijetu oko sebe.

Vaše osobine karaktera:

Impulsivni: radite stvari spontano.

Emotivni: Brinete o mnogo stvari. Provodite vrijeme razmišljajući i djelujući na temelju osjećanja.

Kreativni: Vješti ste u muzici, umjetnosti i drugim kreativnim disciplinama.

Intuitivni: Ne pravite popis obveza i ne držite se pravilnika. Probleme rješavate intuitivno.

Sanjar: Imate snove za život, a ne ciljeve. Trudite se da ostvarite te snove i često uspijevate u tome.

Dvije hemisfere mozga ne rade izolovano, već zajedno i nadopunjuju se. Dok vam se čini da posjedujete više osobina koje se mogu identifikovati s jednom od hemisfera, sigurno imate i osobine druge hemisfere.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register