Radijacija gdje je ne očekujete

Objavljeno: 09.07.2019, 07:34

Prema istraživanju sprovedenom u SAD, polovina radijacije godišnje dolazi iz prirodnog okruženja, dok druga polovina dolazi iz vještačkih izvora. Vazduh i tlo Radon je plemeniti gas, a najviše ga ima u zemljištu. Nastaje radioaktivnim raspadanjem radijuma. Prema statistici, jedan je od najčešćih uzroka karcinoma. Hrana Gotovo sva hrana sadrži, makar u tragovima, radioaktivne elemente kalijum i radijum. To su veoma male vrijednosti, koje na godišnjem nivou iznose oko 30 milirema. Banane su, recimo, voće poznato po sadržaju radioaktivnog izotopa, mada su u pitanju količine koje nisu štetne po zdravlje ljudi. Sunce Iako Zemljina atmosfera štiti od neprekidnih štetnih kosmičkih zračenja koja stižu na našu planetu odbijajući se od zvijezda i drugih planeta, postoji određena količina ove vrste radijacije koja dopire do nas. Na većoj nadmorskoj visini lakši prolazak UV zraci. Letjenje avionom Od visine i širine aviona zavisi koliko će se zračenja asporbovati tokom leta. Tokom nekog prosječnog leta svaki putnik primi od 2 do 5 milirema, što je manje od polovine zdračenja koje se primi tokom rendgenskog snimanja grudnog koša (10 milirema). Mobilni telefoni Kao i tornjevi koji emituju radio talase i WI-FI mreže, i mobilni telefoni su izvori zračenja. Stručnjaci savetuju da se koriste slušalice za telefonske razgovore i da se telefon u toku spavanja ne drži u blizini glave. San Francisko je preduzeo inicijativu da proizvođači mobilnih telefona na deklaracijama istaknu količinu zračenja koju emituju mobilni telefoni, ali ovi podaci još uvek nisu poznati javnosti. Rem (engl. Rentgen Equivalent for Men) je mjerna jedinica koja označava količinu ekvivalentne doze jonizirajućeg zračenja. Nastala je na osnovu mjerne jedinice rendgen. (Izvor: dnevnik.hr)

Prema istraživanju sprovedenom u SAD, polovina radijacije godišnje dolazi iz prirodnog okruženja, dok druga polovina dolazi iz vještačkih izvora.

  1. Vazduh i tlo

Radon je plemeniti gas, a najviše ga ima u zemljištu. Nastaje radioaktivnim raspadanjem radijuma. Prema statistici, jedan je od najčešćih uzroka karcinoma.

  1. Hrana

Gotovo sva hrana sadrži, makar u tragovima, radioaktivne elemente kalijum i radijum. To su veoma male vrijednosti, koje na godišnjem nivou iznose oko 30 milirema. Banane su, recimo, voće poznato po sadržaju radioaktivnog izotopa, mada su u pitanju količine koje nisu štetne po zdravlje ljudi.

  1. Sunce

Iako Zemljina atmosfera štiti od neprekidnih štetnih kosmičkih zračenja koja stižu na našu planetu odbijajući se od zvijezda i drugih planeta, postoji određena količina ove vrste radijacije koja dopire do nas. Na većoj nadmorskoj visini lakši prolazak UV zraci.

  1. Letjenje avionom

Od visine i širine aviona zavisi koliko će se zračenja asporbovati tokom leta. Tokom nekog prosječnog leta svaki putnik primi od 2 do 5 milirema, što je manje od polovine zdračenja koje se primi tokom rendgenskog snimanja grudnog koša (10 milirema).

  1. Mobilni telefoni

Kao i tornjevi koji emituju radio talase i WI-FI mreže, i mobilni telefoni su izvori zračenja. Stručnjaci savetuju da se koriste slušalice za telefonske razgovore i da se telefon u toku spavanja ne drži u blizini glave.

San Francisko je preduzeo inicijativu da proizvođači mobilnih telefona na deklaracijama istaknu količinu zračenja koju emituju mobilni telefoni, ali ovi podaci još uvek nisu poznati javnosti.

Rem (engl. Rentgen Equivalent for Men) je mjerna jedinica koja označava količinu ekvivalentne doze jonizirajućeg zračenja. Nastala je na osnovu mjerne jedinice rendgen. (Izvor: dnevnik.hr)

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register