NE ČUJEM DOBRO

Objavljeno: 07.07.2019, 21:26

Naum pade mi događaj sa željezničke stanice od prije četrdeset i koju godinu. Iskupili se čaršijski momci kako bi nas ispratili na radnu akciju u Sloveniju. Idemo na Kozjansko pri Sevnici, dvadesetak kilometara od Celja. Ljubljana i Bijelo Polje, bratimljeni gradovi,sačinjavaju jednu brigadu. Stanicom odliježe pjesma, igra se kozaračko kolo, zakletve drugu Titu, smijeh, šale… Tada je Bijelo Polje imalo petnaestak milicionera ali, za razliku od ovog vakta, nismo zaključavali kuće, auta… Spale je bio pripadnik narodne milicije, zanimanje adekvatno njegovom mentalnom sklopu, zadužen za održavanje javnog reda i mira. Toliko je bio lojalan službi da je čak zbog banalnog razloga uhapsio i rođenog oca. Došao i Ćiva, zvani Nuna,evidentiran u svim ispostavama milicije bivše nam domovine da nam poželi srećan put. Opuštena atmosfera.Igrom slučaja, Nuna i Spale zagrljeni igraju kolo i pjevaju. Uz pisak sirene ulazi voz u stanicu.Prekidamo zabavu, a Nuna iskoristi priliku i kroz smijeh upita Spala: „Milicajac, znaš li ti koja je razlika između tebe i ovoga voza?“ „Ne znam,“ odgovori Spale. A Nuna će: „Ovaj voz ima dva razreda a ti samo jedan.“ „A znaš li ti Ćiva koja je razlika između tebe i ovoga voza?“ „Ne znam,“ odgovori Ćiva. „E ova – ovaj voz ide iz stanice, a ja i ti idemo pravac u stanicu.“ „Nemoj čika milicajac, majku ukop’o. Šalio sam se.“ „Ja se ne šalim, idemo.“ Naravno, svi smo skočili da branimo Nunu, nismo željeli poći dok Spale ne pusti Ćivu. Posjedali smo na šine tako da ni voz nije mogao poći. Pod pritiskom brigadira i zahvaljujući pjesmi „Druže Tito mi ti se kunemo“ Spale popusti i odustade od privođenja. Bila su to zlatna vremena. *** U vremenu jednopartizma omladina je pjevajući odlazila na radne akcije, a sada, „zahvaljujući“ višepartizmu, na bauštele u EU. Moja generacija je imala domovinu, a vi banane državice. Narode, znaš li ti koja je razlika između tebe, vlasti i opozicije, nevladinog i vladinog sektora? Šta da zapjevamo ukoliko odluči policija da nas privede dok ispraćamo „srećne“ iz stanice. Ne čujem dobro, glasnije!

Naum pade mi događaj sa željezničke stanice od prije četrdeset i koju godinu. Iskupili se čaršijski momci kako bi nas ispratili na radnu akciju u Sloveniju. Idemo na Kozjansko pri Sevnici, dvadesetak kilometara od Celja. Ljubljana i Bijelo Polje, bratimljeni gradovi,sačinjavaju jednu brigadu. Stanicom odliježe pjesma, igra se kozaračko kolo, zakletve drugu Titu, smijeh, šale… Tada je Bijelo Polje imalo petnaestak milicionera ali, za razliku od ovog vakta, nismo zaključavali kuće, auta…

Spale je bio pripadnik narodne milicije, zanimanje adekvatno njegovom mentalnom sklopu, zadužen za održavanje javnog reda i mira. Toliko je bio lojalan službi da je čak zbog banalnog razloga uhapsio i rođenog oca. Došao i Ćiva, zvani Nuna,evidentiran u svim ispostavama milicije bivše nam domovine da nam poželi srećan put.

Opuštena atmosfera.Igrom slučaja, Nuna i Spale zagrljeni igraju kolo i pjevaju. Uz pisak sirene ulazi voz u stanicu.Prekidamo zabavu, a Nuna iskoristi priliku i kroz smijeh upita Spala:

„Milicajac, znaš li ti koja je razlika između tebe i ovoga voza?“

„Ne znam,“ odgovori Spale.

A Nuna će: „Ovaj voz ima dva razreda a ti samo jedan.“

„A znaš li ti Ćiva koja je razlika između tebe i ovoga voza?“

„Ne znam,“ odgovori Ćiva.

„E ova – ovaj voz ide iz stanice, a ja i ti idemo pravac u stanicu.“

„Nemoj čika milicajac, majku ukop’o. Šalio sam se.“

„Ja se ne šalim, idemo.“

Naravno, svi smo skočili da branimo Nunu, nismo željeli poći dok Spale ne pusti Ćivu. Posjedali smo na šine tako da ni voz nije mogao poći. Pod pritiskom brigadira i zahvaljujući pjesmi „Druže Tito mi ti se kunemo“ Spale popusti i odustade od privođenja. Bila su to zlatna vremena.

***
U vremenu jednopartizma omladina je pjevajući odlazila na radne akcije, a sada, „zahvaljujući“ višepartizmu, na bauštele u EU. Moja generacija je imala domovinu, a vi banane državice. Narode, znaš li ti koja je razlika između tebe, vlasti i opozicije, nevladinog i vladinog sektora? Šta da zapjevamo ukoliko odluči policija da nas privede dok ispraćamo „srećne“ iz stanice.

Ne čujem dobro, glasnije!

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register