Gojaznost kućnih ljubimaca uzrokuje ozbiljnije bolesti

Objavljeno: 04.07.2019, 06:23

Prema izvještaju Benfild bolnice za ljubimce, najvećeg veterinarskog lanca bolnica u SAD (više od 1000 bolnica), debeljuškasti kućni ljubimci, koje smatramo neodoljivim, imaju ozbiljan potencijal za hronična zdravstvena oboljenja. Osteoartritis (OA) kod ljubimaca je u ozbiljnom porastu – 66% kod pasa i 150% kod mačaka u poslednjih 10 godina, prenosi Nacionalna geografija. Osteoartritis je tip artritisa (zapaljenja zglobova) koje uzrokuje zapaljenje ili oštećenje tkiva koljena. Kao faktori koji dovode do oboljenja prisutne su genetika, povrede ili deformiteti kostiju. Bolest je hronična i degenerativna, a kako ljubimci stare sve više im je otežano kretanje. Kada je u pitanju gojaznost, ona može da bude uzrok nastanka osteoartritisa, ali takođe faktor koji pogoršava stanje kod ove bolesti. Usled veće tjelesne težine, veći pritisak se vrši na kosti i zglobove. Ukoliko ljubimci, na primjer, već pate od osteoartritisa i manje su aktivni, usled slabog kretanja skloni su samo povećanju tjelesne težine i pogoršanju opšteg zdravstvenog stanja. Krug se tako uspostavlja i održava. Šanse za nastanak osteoartritisa su kod gojaznih pasa veće 2,3 puta, a kod mačaka 1,2 puta. Simptomi oboljenja se kod pasa manifestuju tako što dok sjede, teže da svu težinu prebace na jednu stranu tijela, izbjegavaju stepeništa ili u toku igre iz čista mira izgube interesovanje. Kod mačaka krzno postaje matirano ili prorijeđeno, s obzirom na to da su im pokreti ograničeni, pa ne mogu da dopru da svih djelova tela i tako održavaju svoj izgled. Iako OA može da se javi bilo kad, bolest je prisutnija u starijem životnom dobu ljubimca. Životinja kojoj je sredina tijela mlitavija ili se kreće usporenije, potencijalno pati od ove bolesti. Ukoliko je na to sve i gojazna, značajan tretman jeste i dijeta.

Prema izvještaju Benfild bolnice za ljubimce, najvećeg veterinarskog lanca bolnica u SAD (više od 1000 bolnica), debeljuškasti kućni ljubimci, koje smatramo neodoljivim, imaju ozbiljan potencijal za hronična zdravstvena oboljenja. Osteoartritis (OA) kod ljubimaca je u ozbiljnom porastu – 66% kod pasa i 150% kod mačaka u poslednjih 10 godina, prenosi Nacionalna geografija.

Osteoartritis je tip artritisa (zapaljenja zglobova) koje uzrokuje zapaljenje ili oštećenje tkiva koljena. Kao faktori koji dovode do oboljenja prisutne su genetika, povrede ili deformiteti kostiju. Bolest je hronična i degenerativna, a kako ljubimci stare sve više im je otežano kretanje.

Kada je u pitanju gojaznost, ona može da bude uzrok nastanka osteoartritisa, ali takođe faktor koji pogoršava stanje kod ove bolesti. Usled veće tjelesne težine, veći pritisak se vrši na kosti i zglobove. Ukoliko ljubimci, na primjer, već pate od osteoartritisa i manje su aktivni, usled slabog kretanja skloni su samo povećanju tjelesne težine i pogoršanju opšteg zdravstvenog stanja. Krug se tako uspostavlja i održava.

Šanse za nastanak osteoartritisa su kod gojaznih pasa veće 2,3 puta, a kod mačaka 1,2 puta. Simptomi oboljenja se kod pasa manifestuju tako što dok sjede, teže da svu težinu prebace na jednu stranu tijela, izbjegavaju stepeništa ili u toku igre iz čista mira izgube interesovanje. Kod mačaka krzno postaje matirano ili prorijeđeno, s obzirom na to da su im pokreti ograničeni, pa ne mogu da dopru da svih djelova tela i tako održavaju svoj izgled.

Iako OA može da se javi bilo kad, bolest je prisutnija u starijem životnom dobu ljubimca. Životinja kojoj je sredina tijela mlitavija ili se kreće usporenije, potencijalno pati od ove bolesti. Ukoliko je na to sve i gojazna, značajan tretman jeste i dijeta.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register