Poražavajuće

Autorka: Tea Gorjanc Prelević*

Jednoglasan predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda da se gospođa Vesna Medenica po treći put izabere na funkciju predsjednika Vrhovnog suda nije neočekivan, s obzirom na to da ni jedan drugi sudija ili sutkinja toga suda nisu našli za shodno da se kandiduju za predsjedničku funkciju, iako Ustav Crne Gore od 2013. godine jasno zabranjuje da jedna osoba više od dva puta bude birana na tu funkciju.

Poražavajuća je, međutim, činjenica, i pogubna za povjerenje u taj sud, da se sudije Vrhovnog suda nisu udostojili da obrazlože javnosti zašto smatraju da bi treći izbor gospođe Medenice bio u skladu s Ustavom. Više istaknutih pravnika i profesora je javno upozorilo da bi treći izbor bio očigledno neustavan i iznijelo ozbiljne argumente u prilog zaštite ustavnosti. Krajnje je zabrinjavajuće što takva javna polemika nije izazvala sudije Vrhovnog suda da se o tom problemu izjasne, već su se opredijelili za to da u svom predlogu i saopštenju Ustav ni na koji način ne pomenu.

Sada javnost ima ozbiljne razloge za sumnju u to da interes sudija i sutkinja najvišeg suda u Crnoj Gori uopšte i nije zaštita ustavnosti i zakonitosti.

Akcija za ljudska prava podsjeća da je amandmanom na član 124 Ustava Crne Gore, koji je 31. jula 2013. godine stupio na snagu, propisano: “Isto lice može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda najviše dva puta.”

Jedanaest NVO je 31.5.2019. godine uputilo pismo predsjedniku i članovima i članicama Sudskog savjeta Crne Gore ističući neustavnost i nezakonitost izbora na funkcije predsjednika osnovnih sudova u Podgorici, Baru, Plavu, Rožajama i Kotoru koji su već najmanje dva puta bili birani na tu dužnost, kao i trećeg izbora dosadašnje predsjednice Vrhovnog suda.

Profesori Đorđije Blažić, Maja Kostić Mandić, Blagota Mitrić i Vesna Rakić Vodinelić javno su se izjasnili da bi 3. izbor Vesne Medenice bio neustavan, kao i advokat Dragan Šoć i predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović.

Isto mišljenje su javno iznijeli i gradjanski pokreti, političke stranke i pojedini poslanici.

*Autorka je izvršna direktorica Akcija za ljudska prava

Objavio/la na 16:49. Objavljeno u Analize&Mišljenja, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-