MCP može da tuži Podgoricu Evropskom sudu

by | jun 20, 2019 | Novosti | 0 comments

Јedan od članova pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić je rekao da mitropolija ima mogućnost da tuži Crnu Goru pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti jer je Podgorica prekršila međunarodno pravo, čak i ako Venecijanska komisija podrži taj zakon.

Leposavić je rekao da su svemu prethodile pripreme, možda i neki sinhronizovan rad jer je ovaj zakon kasno uveče objavljen na sajtu Vlade Crne Gore, a već ujutro objavila ga je, prevedenog na engleski, na svom sajtu Venecijanska komisija, koja je jedno od tijela Savjeta Evrope.

„ Simptomatično je i to da su predstavnici Venecijanske komisije na razgovore o spornom zakonu došli u vrijeme državnih praznika, odnosno neradnih dana, pa su predstavnici pravnog tima SPC imali problem da dođu do arhive i službenih prevodilaca“, rekao je Leposavić za Sputnjik.
On je naveo da je nemoguće povjerovati u toliko čudnih slučajnosti, ali da on ipak vjeruje da Venecijanska komisija, koja zasijeda sjutra, 21. juna, ne može dati pozitivno mišljenje o cijelom tekstu zakona, jer je sličan predlog odbila 2015. godine.

On je rekao da se crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti odnosi samo na SPC i da bi trebalo da omogući da se izvrši prepis prava vlasništva zbog čega nije potrebno biti pravni ekspert da bi se shvatilo na čemu radi vlast Mila Đukanovića.
„Ne pominje se postupak, ne pominje se sud, ne pominje se procedura dokazivanja. Ovaj zakon bi zapravo trebalo da omogući upravnom organu da, ne u sudskom, već u upravnom postupku, koji je okrnjen i mračan, omogući organu uprave, dakle ministarstvu, a ne sudu, da popiše imovinu i izvrši prepis prava vlasništva“, kaže Leposavić.

Prema njegovim riječima, jedino što je poznato je stavka o brzom popisivanju crkvene imovine, a, pošto drugih procesnih pravila nema, sigurno je da zakon ne može da opstane jer takav primjer ne postoji nigde u svijetu.

„Država je u poslednjih nekoliko godina tužila eparhije zbog prava vlasništva nad pojedinim hramovima na Cetinju i u Podgorici. Svaki spor koji je do sada država, odnosno, Vlada Crne Gore povela protiv SPC u pogledu prava, izgubila je“, rekao je Leposavić.

Vladimir Leposavić je član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke. Leposavić je specijalizirao u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu, a doktorirao u Beogradu baveći se zaštitom etničkih, vjerskih i jezičkih prava manjina.

0 Comments

Submit a Comment