Sinod SPC sledeće sedmice o situaciji u Crnoj Gori

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa prijedlogom zakona o vjerskim zajednicama i najavom oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve biće tema sjednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC koja će biti održana 26. juna u Beogradu, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvijeste Sinod o najnovijim događajima, kako bi patrijarh Irinej i Sinod, koji su za to po Ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake radi zaštite Crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom, međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore je prije mjesec dana utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se definiše da će kao državna imovina biti prepoznati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije 1918. godine, odnosno gubitka nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.

Ovakva odrednica je gotovo identična sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine, zbog oštrog protivljenja SPC i vjernika u Crnoj Gori.

Objavio/la na 19:05. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-