Radović: Originalni ugovor CGO i RTCG je eklatantni primjer miješanja u rad javnog servisa

Objavljeno: 14.06.2019, 15:38

Reagovanje Milana Radovića na saopštenje grupe nevladinih organizacija

Juče su se po ko zna koji put, NVO kolege bavile Građanskom alijansom. Ovaj put, srećom, javno.

Kolege koji su godinama pokušavale da uđu u taj isti Savjet RTCG, počev od čuvenog osnivanja desetina NVO da bi simulirali veću podršku do beskrupuloznog lobiranja i širenja dezinformacija, ne posustaju u političkom izjednačavanju i etiketiranju onih članova Savjeta koji ne podržavaju njihove namjere da ostvare nezakonite uticaje na RTCG.

Naime, famozni originalni ugovor CGO i RTCG je eklatantni primjer miješanja u rad javnog servisa. Dokumet, kako je to namjerio CGO, propisivao je da ova NVO kontroliše rad novinara, diskvalifikuje iz radnog procesa urednike, te da, što ni totalitarnim grupacijama nije padalo na pamet, zabrani bilo kakvo emitovanje priloga na dvije najgledanije emisije na Javnom servisu bez pisanog odobrenja CGO-a.

Časnom čovjeku teško je da shvati ovakve megalomanski-ambiciozne nakane CGO-a, a još teže da prećuti nepočinstva u pokušaju. U njihovom naumu nije bilo riječi o interesu građana već o lukrativnoj politici jedne organizacije. A posljednji napad na mene samo je kontinuitet zakulisnih igara, čiji odbijam da budem dio. U tu svrhu je i izvrtanje suštune sudske presude.

Jasno mi je da je kolegama zasmetala moja dosljednost u naumu da se štetne odredbe ugovora promijene, a ja danas sa ponosom ističem da su te promijenjene odredbe prihvaćene od svih ugovornih strana (uključujući i CGO), čime je potvrđena ispravnost problematizovanja originalnog dokumenta.

Dalje, gđu Kadiju sam ja predložio za generalnu direktoricu nakon smjene njenog prethodnika. Takođe, bio sam taj koji je podržao sve njene predloge kad god sam mislio da su u skladu sa mandatom i potrebama javnog servisa, isto kao što sam kritikovao i njene prethodnike i nasljednike kada je dolazilo do kršenja zakona ili lošeg rada. Što se lako može utvrditi iz zapisnika koji su javno dostupni.

Ja svoje stavove nisam usklađivao sa interesima političkih ili drugih interesnih grupacija, već isključivo sa potrebama NVO da se programski sadržaj RTCG uskladi sa principima ljudskih prava. Što je moj djelokrug rada i zbog čega sam i ušao u Savjet. Ponosan sam za brojne uspješne i korisne inicijative i što mi se ni za jedno glasanje ne može prigovoriti ni sa jedne demokratske adrese.

U pomenutom spornom slučaju, tačno je da sam ustao protiv direktnog miješanja u nezavisnost urednika i novinara, tačno je da sam to javno saopštio, kao što je tačno i da će CGO koristiti sve prilike i načine da na manipulativan način zakači etikete za moje ime i ime organizacije u kojoj sa ponosom radim, čime, u stvari, samo dokazuju da njih ne zanimaju suštinske promjene već isključivo personalne zamjene i, naravno, lični interes. Ipak, sve to me neće pokolebati da se i ubuduće borim protiv nepočinstava i raznih oblika pokušaja narušavanja nezavisnosti RTCG, kako njihovih, tako i političkih uticaja na rad RTCG o kome sa pravom govori međunarodna zajednica.

S poštovanjem,

Milan Radović

Napomena: Naslov je dao PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register