Holandija protiv otvaranja pregovora EU sa Albanijom

Objavljeno: 13.06.2019, 12:51

Holandski parlament se izjasnio protiv otvaranja pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom, prenosi Tanjug vijest TV Sitel. Parlament u Holandiji juče je glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujući i glasove vladajućih stranaka. Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo “protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takvo mišljenje holandskog parlamenta dijeli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka. Rezolucija o S.Makedoniji, putem koje je takođe nekoliko holandskih poslanika zahtijevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije. Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvajanju procesa Evropskih integracija S.Makedonije i Albanije u Savjetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahteva od Saveta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-S. Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sljedećem sastanku krajem jula u Briselu.

Holandski parlament se izjasnio protiv otvaranja pregovora između Albanije i Evropske unije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom, prenosi Tanjug vijest TV Sitel.

Parlament u Holandiji juče je glasao za četiri rezolucije povezane sa proširenjem Evropske unije, ali je samo rezolucija protiv Albanije dobila većinu glasova, uključujući i glasove vladajućih stranaka.

Od ukupno 150 poslanika u holandskom parlamentu, 105 je glasalo “protiv“ otvaranja pregovora sa Tiranom u 2019. godini zbog nedovoljnog napretka u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Takvo mišljenje holandskog parlamenta dijeli i vlada u Holandiji, te je ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Stef Blok rekao da bi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom bilo ishitrena odluka.

Rezolucija o S.Makedoniji, putem koje je takođe nekoliko holandskih poslanika zahtijevalo blokiranje pregovora sa tom zemljom, odbacila je većina u parlamentu Holandije.

Kako navode makedonski mediji, ovo bi moglo da predstavlja prvi mogući korak ka odvajanju procesa Evropskih integracija S.Makedonije i Albanije u Savjetu EU, ukoliko Holandija kao država-članica EU zahteva od Saveta da usvoji takav pristup tokom odlučivanja o paketu Albanija-S. Makedonije na sastanku 18. juna u Luksemburgu ili na sljedećem sastanku krajem jula u Briselu.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register