Deficit budžeta SAD dostići će bilion dolara

Objavljeno: 13.06.2019, 09:38

Budžetski deficit savezne vlade SAD je u maju porastao na rekordnih 207,8 milijardi dolara, što je za 41,5 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi Beta. Većina tog povećanja posledica je kalendara, jer se u maj pomerila isplata 55 milijardi dolara koje se obično isplaćuju u junu. Ministarstvo finansija je objasnilo da je do povećanja deficita, koji je u maju 2018. bio 146,8 milijardi dolara, došlo zbog toga što je 1. jun bio subota, pa su naknade za jun isplaćene u maju. Tokom prvih osam mjeseci ove budžetske godine, budžetski deficit iznosi 738,6 milijardi dolara, što je povećanje od 38,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Očekuje se da će prošlogodišnji budžetski deficit znatno porasti ove godine, s prognozom savezne administracije da će iznositi bilion dolara.

Budžetski deficit savezne vlade SAD je u maju porastao na rekordnih 207,8 milijardi dolara, što je za 41,5 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi Beta.

Većina tog povećanja posledica je kalendara, jer se u maj pomerila isplata 55 milijardi dolara koje se obično isplaćuju u junu.

Ministarstvo finansija je objasnilo da je do povećanja deficita, koji je u maju 2018. bio 146,8 milijardi dolara, došlo zbog toga što je 1. jun bio subota, pa su naknade za jun isplaćene u maju.

Tokom prvih osam mjeseci ove budžetske godine, budžetski deficit iznosi 738,6 milijardi dolara, što je povećanje od 38,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Očekuje se da će prošlogodišnji budžetski deficit znatno porasti ove godine, s prognozom savezne administracije da će iznositi bilion dolara.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register