Britanija potpisala zahtjev za izručenje Asanža

Objavljeno: 13.06.2019, 12:54

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid DŽavid potvrdio je da je potpisao zahtjev SAD o izručenju osnivača VikiLeaksa Džulijana Asanža. On je tokom gostovanja u emisiji radija BBC rekao da je Asanž “pravedno iza rešetaka”. “Zahtjev SAD o izručenju će se sutra naći pred sudom, ali sam juče potpisao i sertifikovao odredbu o izručenju, koja će se takođe naći sutra na sudu”, istakao je Džavid, prenosi Srna. Prema riječima Džavida, iako će sud na kraju odlučiti o sudbini Asanža, u tome u velikom dijelu učestvuje ministar unutrašnjih poslova. Džavid je istakao da želi da vidi izvršenje pravde na vrijeme i da je London primio zakonit zahtjev o izručenju, koji je on potpisao. Asanž je u SAD optužen zbog objavljivanja povjerljivih državnih informacija i prijeti mu do 175 godina zatvora. Osnivač VikiLeaksa trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, na odsluženju kazne u trajanju od 50 sedmica zbog nepoštovanja uslova kaucije iz 2012. godine.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid DŽavid potvrdio je da je potpisao zahtjev SAD o izručenju osnivača VikiLeaksa Džulijana Asanža.

On je tokom gostovanja u emisiji radija BBC rekao da je Asanž “pravedno iza rešetaka”.

“Zahtjev SAD o izručenju će se sutra naći pred sudom, ali sam juče potpisao i sertifikovao odredbu o izručenju, koja će se takođe naći sutra na sudu”, istakao je Džavid, prenosi Srna.

Prema riječima Džavida, iako će sud na kraju odlučiti o sudbini Asanža, u tome u velikom dijelu učestvuje ministar unutrašnjih poslova.

Džavid je istakao da želi da vidi izvršenje pravde na vrijeme i da je London primio zakonit zahtjev o izručenju, koji je on potpisao.

Asanž je u SAD optužen zbog objavljivanja povjerljivih državnih informacija i prijeti mu do 175 godina zatvora.

Osnivač VikiLeaksa trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, na odsluženju kazne u trajanju od 50 sedmica zbog nepoštovanja uslova kaucije iz 2012. godine.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register