Lažni ljekovi na tržištu EU

Objavljeno: 12.06.2019, 16:14

Lažni ljekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). U izvještaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije ljekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka, prenosi Srna. Luksuzniji predmeti poput odjeće i nakita su među najčešće primijećenom lažnom robom, ali bande u Evropi proizvode sve veći spektar falsifikovanih artikala poput hrane, pesticida i djelova za automobile. “Organizovane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitet koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbjednost ljudi”, rekla je direktor Evropola Katrin de Bol. U izvještaju se napominje da ljekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci. Bande često ilegalno uvoze ljekove izvan EU, poput Kine, gdje nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi.

Lažni ljekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi evra, navodi se u izvještaju Evropola i Kancelarije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

U izvještaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije ljekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka, prenosi Srna.

Luksuzniji predmeti poput odjeće i nakita su među najčešće primijećenom lažnom robom, ali bande u Evropi proizvode sve veći spektar falsifikovanih artikala poput hrane, pesticida i djelova za automobile.

“Organizovane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitet koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbjednost ljudi”, rekla je direktor Evropola Katrin de Bol.

U izvještaju se napominje da ljekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci.

Bande često ilegalno uvoze ljekove izvan EU, poput Kine, gdje nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register