Dijete željno ljubavi ima manji mozak

Objavljeno: 10.06.2019, 06:44

Roditeljska ljubav i pažnja u ranom djetinjstvu utiče na volumen mozga djeteta, zaključak je studije objavljene još davne 2012. godine, podsjerća geek.hr. Dokazano je da trogodišnje dijete željno ljubavi ima manji mozak od onog djeteta koje je okruženog pažnjom i podrškom roditelja. Kod osoba koje nijesu imale dovoljno privrženosti i koje nijesu imale osobu za koju bi se vezale, dolazi do promjena u amigdali – onom dijelu mozga koji se uz hipokampus naziva emocionalni mozak. U pitanju može biti to da je osoba ostavljena od strane roditelja ili da sama nije bila emocionalno stabilna. Kod takve djece, a kasnije i kod odraslih osoba, dolazi do poteškoća u funkcioniranju. Među ostalim, oni na drugačiji način tumače podražaje iz okoline. Negativnim djelovanjem na neuronske krugove u mozgu, dijete odlazi u fazu odvajanja od stvarnosti. Izgleda onda povučeno s impusiivnim ispadima u ponašanju. Dugoročne posljedice nijesu nimalo zanemarive. Za dijete je nužno da ima barem jednu blisku osobu, ali poželjno je da ima i što više osoba koje su mu izvor sigurnosti i stabilnosti. Rani odnosi privrženosti počinju se formirati već u prvoj godini života i kvalitet tih odnosa utiče na kasniju sposobnost nošenja sa stresom.

Roditeljska ljubav i pažnja u ranom djetinjstvu utiče na volumen mozga djeteta, zaključak je studije objavljene još davne 2012. godine, podsjerća geek.hr.

Dokazano je da trogodišnje dijete željno ljubavi ima manji mozak od onog djeteta koje je okruženog pažnjom i podrškom roditelja.

Kod osoba koje nijesu imale dovoljno privrženosti i koje nijesu imale osobu za koju bi se vezale, dolazi do promjena u amigdali – onom dijelu mozga koji se uz hipokampus naziva emocionalni mozak. U pitanju može biti to da je osoba ostavljena od strane roditelja ili da sama nije bila emocionalno stabilna.

Kod takve djece, a kasnije i kod odraslih osoba, dolazi do poteškoća u funkcioniranju. Među ostalim, oni na drugačiji način tumače podražaje iz okoline.

Negativnim djelovanjem na neuronske krugove u mozgu, dijete odlazi u fazu odvajanja od stvarnosti. Izgleda onda povučeno s impusiivnim ispadima u ponašanju. Dugoročne posljedice nijesu nimalo zanemarive.

Za dijete je nužno da ima barem jednu blisku osobu, ali poželjno je da ima i što više osoba koje su mu izvor sigurnosti i stabilnosti.

Rani odnosi privrženosti počinju se formirati već u prvoj godini života i kvalitet tih odnosa utiče na kasniju sposobnost nošenja sa stresom.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register