Šta predstavljaju rupice i rezovi na keksu Petit Beurre?

Objavljeno: 07.06.2019, 08:23

Znate li zašto Petit Beurre keks koji je obilježio mnoga djetinjstva, a omiljen je i danas, izgleda baš tako? Priča počinje 1846. godine, kad su Jean-Romain Lefèvre i Pauline-Isabelle Utile otvorili slastičarnicu u Nantesu. Brend para postao je poznato kao “Lefèvre Utile” (LU). Njihovog sina Louisa Lefèvre-Utilea koji je preuzeo posao 36 godina kasnije, inspirirali su engleski biskviti tog vremena, ali i bakin oblik stolnjaka. Godine 1886. nastao je tako Petit-Beurre, čije ime u prijevodu s francuskog znači “mali maslac”. Neki kažu da je oblik keksa pažljivo planiran: ima četiri kuta koji simboliziraju četiri godišnja doba, 52 “zuba” koji predstavljaju 52 tjedna te 24 male rupice koje predstavljaju 24 sata u danu. index.hr

Znate li zašto Petit Beurre keks koji je obilježio mnoga djetinjstva, a omiljen je i danas, izgleda baš tako?

Priča počinje 1846. godine, kad su Jean-Romain Lefèvre i Pauline-Isabelle Utile otvorili slastičarnicu u Nantesu. Brend para postao je poznato kao “Lefèvre Utile” (LU). Njihovog sina Louisa Lefèvre-Utilea koji je preuzeo posao 36 godina kasnije, inspirirali su engleski biskviti tog vremena, ali i bakin oblik stolnjaka.

Godine 1886. nastao je tako Petit-Beurre, čije ime u prijevodu s francuskog znači “mali maslac”. Neki kažu da je oblik keksa pažljivo planiran: ima četiri kuta koji simboliziraju četiri godišnja doba, 52 “zuba” koji predstavljaju 52 tjedna te 24 male rupice koje predstavljaju 24 sata u danu.

index.hr

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register