Naša (partijska) posla

Kao i svima vama, prije par dana mi je stiglo Rješenje za porez na nepokretnosti (kuća, stan). Rješenje je donijela Uprava lokalnih javnih prihoda. U pravnoj pouci piše da se može izjaviti žalba Glavnom administratoru Glavnog grada Podgorice. Uz taksu od “samo” 5.00 eura (oni su napisali 5 eura).

Sobzirom da su nam u Glavnom gradu sve partijski poslušnici, uhljebi i najčešće nesposobni ober lopovi, nije ni čudo što su im Rješenja ovakva. I takse. I ogromne gužve pred kancelarijama za žalbe. Oni su, jednostavno, nesposobni da ijedan posao urade kako treba.

U mom Rješenju, kao što vjerujem da je u hiljade drugih – zbog čega su i gužve, “potkrala” im se “sitna” greška. Piše da je broj članova domićinstva jedan, umjesto dva – imam dvoje djece. A osnovica poreza se umanjuje za 10% za svakog člana. Tako je to 8 godina koliko mi ima mlađi sin, ali sam to tek sad primijetio.

Kada se rodio, nijesu ga pridodali članovima domaćinstva. Međutim, kada mi je majka umrla, godinu dana poslije njegovog rođena, odmah su je izbrisali. Za umrle znaju, za novorođene ne – bio im je odgovor! I zato treba da donesem Uvjerenje o kućnoj zjednici!

  • Molim? Ja vam to neću donositi. Ne pada mi na pamet da u XXI vijeku idem, gubim vrijeme, vadim i donosim takve gluposti. Evo vam izvod iz Poreske uprave, gdje se fino vidi da sam davaoc osiguranja za svoje dvoje djece, sve sa mojim i njihovim imenima, adresama, JMB i ostalim podacima.
  • Nije ovjeren, samo je odštampan – bio je odgovor. 🙂

Zatim sam bio kod jednog, onda kod drugog (partijskog) im šefa. I poslije izgubljenih sat vremena pošao nezavršenog posla.

Srećom, Bajram mi je, ne radim,  pa me neće izbaciti sa posla.

Prolazeći pored Trga zavisnosti odlučih da u zgradi Opštine pitam da li se Uvjerenje o kućnoj zajednici plaća? Iako sam odlučio da poslije svega ne platim lopovski porez, lopovskoj lokalnoj upravi, u lopovskoj državi,

  • Zašto vam treba Uvjerenje?
  • Za porez na nepokretnosti.
  • 2,00 eura takse. Možete ih uplatiti na šalteru preko puta  🙂

Tada se zaputih  u kancelariju Glavnog administrator grada.

  • Imate li zakazano (portir)?
  • Nemam.
  • Sačekajte.

Poslije 15-tak minuta čekanja, sekretarica Glavnog administrator grada Podgorice, je javila da je uhljeb na važnom sastanku i da ne može da me primi.

Nijesu valjda već počeli sastanci o kupovini izbora!?

Dobio sam njen broj, nazvao je. Bila je veoma ljubazna. Objasnio sam joj kako stoje stvari i ostavio broj telefona da me apartčik pozove kada završi “važan sastanak”.

Nije me pozvao.

A htio sam da mu kažem da se u XXI vijeku ne vade Uvjerenja o kućnoj zajednici. Da se svi podaci lako provjeravaju u Centralnom registru stanovništva ili u Poreskoj upravi. Samo treba da se elektronski povežu sa njima. Tako bi smanjili maltretiranje građana, svojih službenika, a na Rješenja im ne bi bilo hiljade prigovora.

No, koga to interesuje? Može im biti, zato nas i tretiraju kao stoku. Što i jesmo kada im sve prolazi i kada se ne bunimo i ne odupiremo. I oni koji pročitaju ovo će reći: “Aoo, ne bi radio to za ne znam što. Platiš im te takse, izvadiš jebeno Uvjerenje, čekaš kao svi, izgubiš pola radnog dana, i mirna Bosna”.

Epilog:

U neko buduće vrijeme će mi stići Rješenje Javnog izvršitelja (čitaj lopova, takođe). Sa rokom za žalbu na Rješenje od tri dana! Na to Rješenje ću se žaliti i ići na sud. Sud će utvrditi da sam u pravu, umanjiće mi se iznos  sume za plaćanje nepokretnosti za 10%, ali ću morati da platim naknadu Javnom izvršiocu od 50.00 do 70.00 eura – iako sam u pravu. Orvelovski!

Sve to znam iz iskustva, jer godinama vodim pojedinačnu, samostalnu borbu sa raspalim, partiskim sistemom, u partijskoj državi. Zbog toga me proglašavaju Don Kihotom i budalom.

Draže mi je biti budala nego pametan i poslušan rob.

Objavio/la na 16:31. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-