Igra malih i velikih brojki

Pišem ovaj tekst za blog podstaknut informacijom dana, koja kaže da 120 000 Čeha protestuje protiv njihovog premijera i ministarke zbog korupcionaške afere. I fejsbukovci su oduševljeni ogromnim brojem protestanata u Češkoj. Vjerujem da je i naš tzv. Javni servis – kojeg ne gledam, prenio tu informaciju kao jednu od udarnih.

Premijer Češke Babiš je izjavio: “Izvještaj je veoma sumnjiv, smatram da je to napad na Češku, destabilizacija Češke. Garantujem vam da nećete morati da plaćate ništa. Kada ne umijete da nas porazite na izborima pokušavate da nas uprljate”.

Zvuči li vam poznato?

U Crnoj Gori 4 mjeseca traju protesti zbog serije korupcionaških afera u kojim je umiješan predsjednik države. “Koverat” nam je jasnim i nedvosmislenim snimkom pokazao kako se kupuju izbori kod nas. Svjedočenja Duška Kneževića o tajnom računu na Kipru predsjednika države, te dugu na mito-kartici od 17000 eura istog tog predsjednika, takođe su nepobitno dokazani i javno priznati.

Krenuli su protesti koji su trajali 4 mjeseca i na kojima se u jednom trenutku okupilo oko 350 000 građana. Da, dobro ste pročitali – oko 350 000 ljudi!

Da pojasnim:

Češka ima nešto više od 10 miliona stanovnika, Crna Gora malo više od 600 hiljada. U jednom trenutku na protestima kod nas je bilo oko 20 000 građana. Kako Crna Gora ima 18 puta manje stanovnika od Češke, tih 20 000 je ekvivalent za 350 000 demonstranata u Češkoj.

Siguran sam – a vrijeme će to pokazati, da će Češki premijer ubrzo podnijeti ostavku. Vjerujem i cijela njihova Vlada.

Naš predsjednik nije. Ni vlada. Uprkos tolikom broju demonstranata.

Obrazloženja razloga za protest naših zvaničnika su bila slična onim zvaničnika u Češkoj. Tj. fantastičnija nego kod njih: zavjera protiv države, euroatlanskih integracija; protesti su instruirani i finansirani sa strane – sa Istoka, a u cilju destabilizacije zemlje… I naša vlada kao i Češka poziva se na promjenu vlasti jedino putem (koverta ili kuverta) izbora.

Crnogorskim protestima, neuporedivo većim nego ovim u Češkoj – ponavljam to, osnovni motiv je bio borba protiv korupcija, zarobljenosti institucija, zahtjev za fer i poštene izbore, vladavinu prava. Upravo to je notirano kao najveći problem Crne Gore u izvještaju Evropske komisije. Dakle, protesti su bili upravo na fonu kasnije izašlih  preporuka EU.

Protesti u Češkoj su izbili tek nakon izvještaja Evropske komisije o korupciji i sukobu interesa u vladi Češke!

Međutim, mala i nebitna Crna Gora sa svojih 20 000 demonstranata nije zavrijedila pažnju svjetskih centara ni približno kao tri put manje masovni protesti u Češkoj. A evropski zvaničnici na čelu sa predsjednikom Francuske Makronom i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, u jeku protesta, su primili nosioca korupcije u Crnoj Gori Đukanovića. I rukovali se sa njim na crvenom tepihu.

Baš me interesuje da li bi neko do njih, sada, dok traju protesti u Češkoj protiv njega, imao smjelosti da primi Babiša?

Uz sve to, SAD su, takođe u jeku protesta, čak odale zvanično priznanje crnogorskom pravosuđu za “hrabrost i posvećenost”, zbog prvostepene, nepravosnažne presude u aferi državni udar. Koja je, svima nama u Crnoj Gori koji smo pratili suđenje bila smiješna – jer nije dokazana. A da li je nečeg tu bilo ili nije, ostaje jedino da se spekuliše.

Zanimljivo je i sledeće.

Evropska komisija je bila na ivici demantija zvanične posjete delegacije protesta ‘Odupri se’ Briselu, a ispostavilo se da su zahtjevi građana sa protesta bili skoro identični onim koje je ista ta Komisija kroz izvještaj koji je upravo stigao notirala kao problem Crne Gore u pristupnim pregovorima.

Poslije svega, jedino nam ostaje da budemo ludi, zbunjeni i (ne)normalni. Što i jesmo. Nevolja nam je.

Objavio/la na 07:11. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-