Prevelika distanca moći – Evropa danas!

Razmjera distance moći u Crnoj Gori odavno je zabrinjavajuća. Nedostatak sluha vladajuće elite za život građana upućuje potrebu ozbiljnog bavljenja nacionalnom kulturom. Ali to je samo na nivou mašte.

Svakodnevni napisi u novinama, jasan i nemilosrdno težak izvještaj Evropske Komisije nije izazvao niti blagu nelagodu odgovornih lica. Bombastični naslovi više ne izazivaju pažnju niti potrebu da ijedan članak bude pročitan, jer ljudi imaju prioritet, sačuvati svoje zdravlje. Elite imaju jasan zadatak da medijski promovišu kvazizadatke, jedino ostaje pitanje: do kada sve to može biti održivo?

Dugoročnom politikom iscrpljivanja građana došlo se do tačke gdje se gubi osjećaj da pripadamo ikakvom društvenom poretku. Sistem više liči na neku organizovanu družinu koja zloupotrebljava prirodne i druge resurse određene teritorije, koja je priznata u međunarodnim krugovima zahvaljujući istorijskim faktima. Družina je pocijepana na više frakcija. Tome osjećaju uveliko doprinose ispovijesti „sposobnih“ biznismena koji su se uhvatili u koštac jedni protiv drugih u svojim „poslovnim podvizima“. Moć novca čini svoje.

Nema građanina koji nije zabrinut da li ovakve regionalne družine mogu dovesti do onog najgoreg stadijuma poznatog balkanskog krvoprolića u kojem uvijek ima onih koji se dobro snalaze i profitiraju, gdje  je balkanska ruta ostavljena kao destinacija koja će služiti evropskom svijetu kao siva zona, superperiferija, preko koje mogu da se vrše ekonomska „peglanja“ ratnim i drugim kreditima. U stanju „fikusiranja“, građani ponavljaju kao mantru da je ovako bilo 1913. i 1938. godine, a evropske elite pišu li pišu diplomatskim jezikom monotone izvještaje koji su tako osmišljeni da djeluju umirujuće na puls biznisa i umrtvljuju svaki životni impuls. Organizmi otkazuju pod raznim vidovima pritisaka.

Očekujući da neko odnekud razriješi ovu situaciju, Crna Gora obitava kao taj famozni nerodni luk u pustom kršu. Očigledno je to posađeno. To je evropska distanca moći. To je Evropa danas!

Objavio/la na 06:25. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-