Poslušajte narod i ne uništavajte mu Sinjajevinu

Objavljeno: 30.05.2019, 19:22

Odgovor Građanske inicijative ‘Sačuvajmo Sinjajevinu’ premijeru Dušku Markoviću i ministru odbrane Predragu Boškoviću

Katun Bunarine na Sinjajevini/Foto: Građanska inicijativa ‘Sačuvajmo Sinjajevinu’

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu zabrinuta je zbog izjava premijera Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića koji su o nama kao građanima, koji su istinski zabrinuti za opstanak svojih katuna na Sinjajevini, govorili kao o nekim trećim licima koja kao da nijesu iz Crne Gore i nekom kome nije stalo do sopstvene kuće i države. Poštovani predstavnici Vlade za Sinjajevinu se bore oni koji na njoj žive, oni koji su na njoj odrasli, oni kojima ona znači više od jedne livade i kamena, oni koji žele istinski ekološku Crnu Goru sa Sinjajevinom kao njenim srcem. Njih preko 500 Vam je 19. maja poslalo jasnu poruku da ne žele da se njihova planina uništava, a isto, sigurno u većem broju, će vam poručiti za mjesec i po dana sa skupa koji je zakazan za 12.jul na Savinim vodama mjestu gdje ste planirali vojni poligon, a na kojem još nijesmo izbrojali sve izvore pitke vode.

Ukoliko su Vaše tvrdnje da su rađene analize koje su pokazale da vojni poligon neće imati uticaja na životnu sredinu, zašto te analize niste predstavili javnosti.  Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu Vam je tražila kompletnu dokumentaciju ali ste taj dopis očigledno zanemarili. Time Vaše tvrdnje da je cijeli proces transparentan padaju u vodu, odnosno netačne su.

Takođe, netačne su Vaše tvrdnje da je JNA koristila Sinjajevinu kao vojni poligon. Molimo Vas da prestanete sa plasiranjem poluinformacija. Predstavnici  Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu razgovarali su sa više vojnih lica u penziji, aljtiljeraca koji su nam rekli da su provjere borbene gotovosti JNA rađene širom Jugoslavije, pa samim tim i Crne Gore. Provjere borbene gotovosti su rađene i u naseljenim mjestima, Banjanima i Pavinom Polju, pa se pitamo da li i ta područja predstavljaju vojne poligone JNA, kako Vi pokušavate da predstavite Sinjajevinu. Jedini poligon u Crnoj Gori bio je Radovče, a na Sinjajevini još izdižu živi svjedoci iz 70. i 80. godina prošlog vijeka, njihova mentalna kondicija je veoma dobra, a oni kažu „nikakvih poligona ni bojnih vježbi nije bilo niti ih je ko izvodio”. Vojska Crne Gore je dobrodošla da na Sinjajevini radi vježbe koje ne podrazumijevaju gađanja,  ali nikako da uništava bilo koji kutak te netaknute prirode. Takođe, apelujemo na Vas da ne pokušavate da nam “prišijete” etiketu da smo mi protiv naše vojske ili države, takvav potez manipulacije smatramo više nego zlonamjernim i apsolutno neargumentovanim. Ljubav prema državi se dokazuje i pokazuje brigom o njoj, a ne njenim razaranjem.

Vjerujemo Vam da nećete ništa graditi na Sinjajevini, to je nesporno, ali očekujemo da ćete uništavati i zato ne ćutimo.

Obećavate nam puteve, ekonomski, poljoprivredni i turistički prosperitet, sa vojnim poligonom. Poštovani predstavnici Vlade, informisaćemo vas da mi puteve već imamo, ali su oni u jako, jako lošem stanju, ako Vam je toliko stalo do nas sredite ih, popravite, uložite u taj kraj, i to će biti dovoljno za ekonomski, odnosno poljoprivredni i turistički prosperitet. Nije nam poznato da je neki vojni poligon turistička atrakcija, ali zelena brda i doline, prelijepi pejzaži, baš onakvi kakvi su na Sinjajevini, jesu.

Premijeru Markoviću, nedavno ste rekli da nećete realizovati projekte bilo koje vrste mimo volje građana, zato apelujemo na Vas da poslušate i nas sa Sinjajevine i mi smo Vaši građani, a i komšije. Gospodine Markoviću Vi ste Mojkovčanin i od Vas očekujemo da imate posebno razumijevanje prema Sinjajevini, a sigurni smo da ste i Vi protiv uništavanja naše i Vaše Sinjajevine. Niste jedini koji je odrastao i podigao se zahvaljujući Sinjajevini to je svima jasno, posebno nama u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu, stoga pridružite nam se 12.jula na Savinim vodama da čujete šta narod, šta Vaše komšije i domaćini misle o planu da se Sinjajevina uništi. Vjerovatno ćemo doći do zajedničkog zaključka da se Sinjajevina mora zaštititi i da vojnom poligonu tu nije mjesto.

Ministre Boškoviću juče ste u Skupštini rekli da ste “sluga naroda”, pa poslušajte taj narod i ne uništavajte mu Sinjajevinu.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register