Pavić: Nova NATO strategija opasna zamjena teza

by | maj 26, 2019 | Novosti | 0 comments

Najava nove vojne strategije NATO zbog “nuklearnih prijetnji“ koje dolaze od Rusije je zamjena teza, jer upravo je NATO zauzeo ofanzivan stav prema Rusiji i cijelom evroazijskom prostoru još od kraja Hladnog rata, kad je trebalo da se raspusti zajedno sa Varšavskim paktom, kaže za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.

Vodeća NATO država — SAD — upravo je učinila niz koraka ka strateškoj, nuklearnoj destabilizaciji, na prvom mjestu izlaženjem iz Ugovora o protivraketnoj odbrani iz 2002. godine i Ugovora o zabrani raketa kratkog i srednjeg dometa.

Samim tim, SAD su primorale Rusiju da počne da razvija i jača svoju protivraketnu zaštitu i obnavlja svoj nuklearni arsenal.

“Uz to, Amerika već godinama odugovlači i sklapanje trećeg sporazuma START o ograničenju nuklearnog naoružanja, tako da sve to zajedno čini vrlo jasnom sliku ko to stvarno povlači vrlo opasne poteze koji su doveli svet na ivicu nuklearnog rata, kako kaže jedan nedavni izveštaj Ujedinjenih nacija“, kaže Pavić.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naveo, kao jedan od razloga za donošenje nove vojne strategije, “prijeventivni raketni napad koji bi omogućio Moskvi da postigne brzu pobjedu nad slabijim susjedima“.

0 Comments

Submit a Comment