MERHABA

Šabo je među prvima u Gubavču, selu desetak kilometara udaljenom od Bijelog Polja, imao biciklo. Nije šala, u onom vaktu imati biciklo, pa još i dobro svirati gitaru. Eto dovoljno razloga da mu seoski taksirati prirede belaj. Helem, dok su zlobnici okopavali kukuruz prašnjavom džadom, naiđe Šaban. Znajući da prilikom pozdrava instiktivno podiže ruke i stavlja ih na prsa poređaše se pored plota i prvi u redu koliko ga grlo nosi zavika:

„Merhaba Šabo!“

Šabo sa guvernera podiže ruke i još glasnije odgovori:

„Merhaba!“

I samo što je uspostavio kontrolu nad biciklom drugi će:

„Merhaba Šaban-aga, merhaba!“.

I tako nekoliko puta dok ne izgubi kontrolu i pade na prašnjavu džadu. Dobro ugruhan i razbijen ustade okrenu se kopačima i zavika:

„Ko mi još jednom dok vozim nazove merhaba – pojeo go*no.“

***

Sve do kraja šezdesetih godina Leko zvani Čačak je u magazi pripremao pakete Bjelopoljcima, prodavao oputu i kanafu. Tako jednoga dana kod njega navrati kršna planinka da kupi opute. Uđe u magazu i umorna, nakon pozdrava, sjede na nekakvu krlju da odahne.

„Leko, daj mi izmjeri 10 metara opute.“

Leko iza čekmedžeta, koje mu je služilo umjesto banka, pogleda u pravcu planinke i ugleda međunožje kao na dlanu. Uze oputu i ne skidajući pogled poče mjeriti. Jedan, dva, tri… devet deset, jedanest, dvanest…

Planinka zbunjeno povika:

Gazda Leko rekla sam deset. Deset sam rekla, čuješ li.“

Leko će ljutito, ne skrećući pogled, koliko ga grlo nosi:

„Ti sjedi kako ti sjediš, a ja ću mjeriti kako ja mjerim. Neka svako radi svoj posao.“

***

I danas stariji Bjelopoljci prepričavaju kako je kasap Asim brojao pare. Vele, on je to radio ovako – biva jedan, demek dva, galiba tri, asli četiri, bezbeli pet, alahber šest, birindži sedam, sanćim osam, helem devet, ašik deset…

***

I mi smo imali biciklo (državu) ali ga nismo umjeli sačuvati. Dok smo ih mi pozdravljali (glasali) sa obje ruke, oni su išli u patikama pješice. Dok smo se mi prodavali (izbori) oni su (pljačkali) nam mjeru uzimali. Sada oni imaju (privatnu) državu i broje milione, a mi cente. Ko mi kaže–merhaba (srećan ti Dan nezavisnosti) pojeo go*no.

Objavio/la na 18:14. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-