SAD dala Turskoj dvije nedjelje da odustane od ruskog S-400

Objavljeno: 22.05.2019, 09:24

SAD su dale Turskoj dvije nedjelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema ‘Patriot’, saopštila je televizija CNBC, pozivajući se na informisane izvore. “Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu ‘Patriot’ koje je u SAD proizvela kompanija ‘Rejteon’ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) ‘Lokhid Martin’, gubitkom 100 obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a“, saopštila je televizija, prenose agencije. Prema riječima obaviještenog izvora, to je “posljednji predlog Stejt depatrmenta“. Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

SAD su dale Turskoj dvije nedjelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema ‘Patriot’, saopštila je televizija CNBC, pozivajući se na informisane izvore.

“Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu ‘Patriot’ koje je u SAD proizvela kompanija ‘Rejteon’ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) ‘Lokhid Martin’, gubitkom 100 obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a“, saopštila je televizija, prenose agencije.

Prema riječima obaviještenog izvora, to je “posljednji predlog Stejt depatrmenta“.

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register