Država se više priprema za rat nego za mir

Objavljeno: 22.05.2019, 13:02

Saopštenje ANIMA – Centra za žensko i mirovno obrazovanje povodom 11 godina od otvaranja Kuće slobodne misli i povodom 24.maja – Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje

Svjesne  smo činjenice da uprkos upornim pozivima za mir i razoružanje od strane demokratskih i proresivnih snaga društva, kod nas, a nažalost i u svijetu, jačaju nacionalističke politike i politike militarizacije.

Podsjećamo da smo prije sedam godina istim povodom pozivale naše prijateljice i žene Crne Gore da se pridruže građanskim protestima u Podgorici, što činimo i danas, jer je društveno-politička situacija teža, a ljudi ponovo na ulici. Razlozi su isti. Nesmjenjiva vlast dovela je do  ekonomskog kalapsa, socijalne bijede, političke neodgovornosti, moralne konfuzije, uz stalno potenciranje nacionalnih podjela, čemu se u poslednje vrijeme pridružuje sistemska militarizacija (dobrovoljni vojni rok, kupovanje oružja, naoružavanje, obučavanje za ubijenje, stvaranje vojnih poligona, obavezno učešće u ratnim operacijama).  Sve deklaracije i rezolucije o miru su postale samo slovo na papiru – država se više priprema za rat nego za mir.

Želimo da živimo u društvu koje nije militarizovano, stalno na “ivici sukoba”, koje  garantuje  pravnu, ekonomsku, zdravstvenu, obrazovnu stabilnost, kao  poštovanje svih ljudskih prava.

Povodom  Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje smatramo svojom obavezom  da se javno suprostavimo svakom vidu militarizacije povećanju vojske i policije, kupovini naoružanja, uvođenju služenja vojnog roka i stvaranju  vojnih poligona jer je to put ka razaranju naše zajednice i njene održive budućnosti.

Tim ANIME

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register