Država se više priprema za rat nego za mir

Svjesne  smo činjenice da uprkos upornim pozivima za mir i razoružanje od strane demokratskih i proresivnih snaga društva, kod nas, a nažalost i u svijetu, jačaju nacionalističke politike i politike militarizacije.

Podsjećamo da smo prije sedam godina istim povodom pozivale naše prijateljice i žene Crne Gore da se pridruže građanskim protestima u Podgorici, što činimo i danas, jer je društveno-politička situacija teža, a ljudi ponovo na ulici. Razlozi su isti. Nesmjenjiva vlast dovela je do  ekonomskog kalapsa, socijalne bijede, političke neodgovornosti, moralne konfuzije, uz stalno potenciranje nacionalnih podjela, čemu se u poslednje vrijeme pridružuje sistemska militarizacija (dobrovoljni vojni rok, kupovanje oružja, naoružavanje, obučavanje za ubijenje, stvaranje vojnih poligona, obavezno učešće u ratnim operacijama).  Sve deklaracije i rezolucije o miru su postale samo slovo na papiru – država se više priprema za rat nego za mir.

Želimo da živimo u društvu koje nije militarizovano, stalno na “ivici sukoba”, koje  garantuje  pravnu, ekonomsku, zdravstvenu, obrazovnu stabilnost, kao  poštovanje svih ljudskih prava.

Povodom  Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje smatramo svojom obavezom  da se javno suprostavimo svakom vidu militarizacije povećanju vojske i policije, kupovini naoružanja, uvođenju služenja vojnog roka i stvaranju  vojnih poligona jer je to put ka razaranju naše zajednice i njene održive budućnosti.

Tim ANIME

Objavio/la na 13:02. Objavljeno u Analize&Mišljenja. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-