Zapadni Balkan: Meka organizovanog kriminala

Globalna inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi koja je dio Globalne inicijative protiv transnacionalno organizovanog kriminala objavila je u Beču novi izvještaj. 20 novinara i eksperata je prikupilo podatke o žilama kucavicama organizovanog kriminala u Albaniji, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i S. Makedoniji. Razlozi koji su doveli do toga je strateški položaj Balkana, slabe i korumpirane vlade tamošnjih zemalja i ekonomska nestabilnost, piše DW.

U tekstu se navodi da se cnogorske luke Bar, Budva i Kotor smatraju lokacijama trgovine kokainom. U borbi za kontrolu nad ovim lukrativnim poslovima od 2014. se rasplamsao krvavi sukob između klana Škaljari i klana Kavač, koji su dobili nazive po dva mjesta u kotorskoj opštini. Sukob je eskalirao nakon što su se uključile i druge kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore, stavljajući se na jednu ili drugu stranu, piše DW.

Objavio/la na 08:47. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-