Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

Objavljeno: 21.05.2019, 12:48

Skupština Srbije je usvojila danas izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice đece, trudnica i nemoćnih osoba. Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična đela. Ta kazna predviđena je za đela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška đela protiv ustavnog uređenja i bezbijednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma. Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Skupština Srbije je usvojila danas izmjene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice đece, trudnica i nemoćnih osoba.

Usvojenim izmjenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umjesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična đela.

Ta kazna predviđena je za đela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška đela protiv ustavnog uređenja i bezbijednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta djela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima djece i trudnica i nemoćnih lica.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register