Švedski tužioci traže pritvaranje Asanža

Objavljeno: 20.05.2019, 12:00

Švedski tužioci su podnijeli zahtjev za pritvaranje Asanža u odsustvu zbog istrage o silovanju. Zamjenica glavnog okružnog tužioca Eva-Mari Person je zatražila od suda u Upsali nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navodi se u saopštenju Tužilaštva, prenosi sputniknews.com. „Ukoliko sud odluči da ga uhapsi, izdaću evropski nalog za hapšenje koji će značiti njegovo izručenje Švedskoj“, objasnila je Personova, navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva. Asanž je uhapšen prošlog mjeseca u Londonu, nakon što mu je Ambasada Ekvadora ukinula azil. Ranije je švedsko tužilaštvo odlučilo da ponovo otvori slučaj protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža o navodnom silovanju. Velika Britanija sada će morati da odluči da li će izručiti Asanža Švedskoj ili SAD. Prije četiri godine, švedsko Tužilaštvo je saopštilo da je odustalo od istrage protiv osnivača Vikiliksa za dva slučaja seksualnog napastvovanja, pošto su zastareli.

Švedski tužioci su podnijeli zahtjev za pritvaranje Asanža u odsustvu zbog istrage o silovanju.

Zamjenica glavnog okružnog tužioca Eva-Mari Person je zatražila od suda u Upsali nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, navodi se u saopštenju Tužilaštva, prenosi sputniknews.com.

„Ukoliko sud odluči da ga uhapsi, izdaću evropski nalog za hapšenje koji će značiti njegovo izručenje Švedskoj“, objasnila je Personova, navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva.

Asanž je uhapšen prošlog mjeseca u Londonu, nakon što mu je Ambasada Ekvadora ukinula azil.

Ranije je švedsko tužilaštvo odlučilo da ponovo otvori slučaj protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža o navodnom silovanju. Velika Britanija sada će morati da odluči da li će izručiti Asanža Švedskoj ili SAD.

Prije četiri godine, švedsko Tužilaštvo je saopštilo da je odustalo od istrage protiv osnivača Vikiliksa za dva slučaja seksualnog napastvovanja, pošto su zastareli.

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register