Polovična pobjeda

Objavljeno: 20.05.2019, 07:46

Studentima želimo sreću na ispitima, a mi ćemo i dalje pratiti razvoj situacije i nastaviti da pritiskom utičemo na UCG i SPUCG da omoguće poštovanje potreba studenata

Autor: Studentska inicijativa

Čestitamo studentima UCG-a polovičnu pobjedu i usvajanje prvog zahtjeva. Pokazali smo da se i studenti  pitaju i da kad dignu glas mogu do svog cilja!

Prorektorka za nastavu UCG-a dr  Đurđica Perović  kazala je da je sada moguće polagati ispite odmah nakon praznika Dana nezavisnosti Crne Gore tačnije 23.  maja iako je to u suprotnosti sa onim što je ranije tvrdila. Uz pritisak studenata protestom,  SPUCG i Prorektorka su radili čak i nedeljom i  veoma brzo došli do kompromisa  koji odgovara našem prvom zahtjevu tj. povlačenju zabrane ispitnih rokova  koji po ranijim Prorektoričinim riječima  nisu u skladu sa Akademskim kalendarom  po kojem su ispiti mogući tek nakon 27. maja.

Takođe drago nam je da je Prorektorica  shvatila da je ovo bila kako ona kaže ,,bespotrebna situacija”  i da do ovoga uopšte nije moralo doći. Žao nam je što je tu istu  bespotrebnu situaciju svojim dopisom fakultetskim jedinicama ona prouzrokovala i time studente WAT programa uspaničila i lišila ih dva dana koja su mogli da iskoriste za polaganje ispita.

Kako god, smatramo da su pritisak i najava protesta urodili plodom, ali mi i dalje čekamo odgovor na naš drugi zahtjev , čime bi se zakonski riješilo da se ova situacija više nikad ne ponovi.

Kako je prvi zahtjev ispunjen,  iako nije jasno definisano  na koji način će se to sprovesti, vjerujemo da će UCG pronaći model  da ispitivanja WAT studenata sprovede bez većih  problema, kao  što je i to do sada bio slučaj, za sada otkazujemo protest ispred Rektorata  koji je bio najavljen za sjutra u 12 h.

Studentima želimo sreću na ispitima, a mi ćemo i dalje pratiti razvoj situacije i nastaviti da pritiskom utičemo na UCG i SPUCG da omoguće poštovanje potreba studenata. Sledećeg puta SPUCG mora  mnogo brže zauzeti svoj stav ne čekajući pritiske studenata, kako ne bismo gubili vrijeme koje je u ovakvim situacijama presudno.

U slučaju da UCG ne sprovede obećano najavićemo novi protest i ostale modele djelovanja.  Takođe smatramo da bi u zemljama gdje postoji kultura odgovornosti zbog ove situacija Prorektorka iz odgovornosti podnijela ostavku .

I  STUDENTI SE PITAJU!

Studentska inicijativa Crne Gore

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register