Park prirode, a ne vojno trkalište

Objavljeno: 19.05.2019, 16:28

Kod crkve Ružice na Sinjajevini danas je održan protestni skup sa koga su građani i civilni aktivisti poručili državnim i vojnim vlastima da odustanu od ideje o gradnji vojnog poligona na ovoj planini. Glavna poruka je bila da se Sinjajevina proglasi parkom prirode i da se na njoj ne smiju graditi nikakvi vojni objekti ili bilo šta 9drugo što bi ugrozilo njenu prirodu i pijaće vode. Uprkos lošem makadamskom putu, okupilo se oko 500 ljudi,  20-tak policajaca i veliki broj novinara, javlja za PCNEN Vuk Vujisić iz Studentske inicijative. “Ne damo Sinjajevinu”, “Čije su ovce toga je i planina…”, bile su neke od poruka govornuka. Oni su kazali da nemaju ništa protiv VSCG, ali da imaju protiv namjere da jedan ovakav prostor, od kojeg zavise mnoge porodice i poljoprivrednici, napravi poligon koji katunjani i mještani više ne bi mogli da koriste. Poručili su da se zalažu za ekološku Sinjajevinu i ekološku Crnu Goru. Na protestnom skupu su govorili predstavnici udruženja koja su ga zakazala, ali i drugih. Osim govornika, protest su prisustvom podržali predstavnici pokreta ODUPRISE, predsjednik URA poslanik Dritan Abazović, čanovi/ce Studentske inicijative, Udruženja planinara, kao i brojni građanski aktivisti. Nakon govora, bila je upriličena gozba za sve prisutne. Služeni su domaći proizvodi stočara iz Bjelopavlića. Prije nego je militaristički resor u Vladi Crne Gore bacio oko na Sinjajevinu kao podesnu za vježbovne aktivnosti, opština Mojkovac je (prije dvije godine) bila nosilac projekta za uspostavljanje Regionalnog parka Sinjajevina, planiranog istoimenim projektom koji finansira Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori kroz međuopštinski razvojni grant program. Partneske opštine su bile Danilovgrad, Kolašin, Žabljak i Šavnik koje teritorijalno i tradicionalno dijele prostor Sinjajevine. Prilikom promocije ovog projekta, poručeno je da će Sinjajevina, realizacijom ovog projekta, postojećim poljoprivrednicima omogućiti  bolje uslove, ali i privući nove stočare i pčelare, s obzirom na to da za razvoj ovih  grana poljoprivrede teren Sinjajevine pruža odlične predispozicije. U budućem Regionalnom parku Sinjajevima bila su predviđena dva režima zaštite – režim zaštite II stepena (aktivna zaštita) i režim zaštite III stepena (održiva zaštita).

Kod crkve Ružice na Sinjajevini danas je održan protestni skup sa koga su građani i civilni aktivisti poručili državnim i vojnim vlastima da odustanu od ideje o gradnji vojnog poligona na ovoj planini.

Protest kod crkve Ružice/Foto: Vuk Vujisić

Glavna poruka je bila da se Sinjajevina proglasi parkom prirode i da se na njoj ne smiju graditi nikakvi vojni objekti ili bilo šta 9drugo što bi ugrozilo njenu prirodu i pijaće vode.

Uprkos lošem makadamskom putu, okupilo se oko 500 ljudi,  20-tak policajaca i veliki broj novinara, javlja za PCNEN Vuk Vujisić iz Studentske inicijative.

“Ne damo Sinjajevinu”, “Čije su ovce toga je i planina…”, bile su neke od poruka govornuka. Oni su kazali da nemaju ništa protiv VSCG, ali da imaju protiv namjere da jedan ovakav prostor, od kojeg zavise mnoge porodice i poljoprivrednici, napravi poligon koji katunjani i mještani više ne bi mogli da koriste. Poručili su da se zalažu za ekološku Sinjajevinu i ekološku Crnu Goru.

Na protestnom skupu su govorili predstavnici udruženja koja su ga zakazala, ali i drugih.

Osim govornika, protest su prisustvom podržali predstavnici pokreta ODUPRISE, predsjednik URA poslanik Dritan Abazović, čanovi/ce Studentske inicijative, Udruženja planinara, kao i brojni građanski aktivisti.

No pasaran/Foto: Vuk Vujisić

Nakon govora, bila je upriličena gozba za sve prisutne. Služeni su domaći proizvodi stočara iz Bjelopavlića.

Prije nego je militaristički resor u Vladi Crne Gore bacio oko na Sinjajevinu kao podesnu za vježbovne aktivnosti, opština Mojkovac je (prije dvije godine) bila nosilac projekta za uspostavljanje Regionalnog parka Sinjajevina, planiranog istoimenim projektom koji finansira Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori kroz međuopštinski razvojni grant program. Partneske opštine su bile Danilovgrad, Kolašin, Žabljak i Šavnik koje teritorijalno i tradicionalno dijele prostor Sinjajevine.

Prilikom promocije ovog projekta, poručeno je da će Sinjajevina, realizacijom ovog projekta, postojećim poljoprivrednicima omogućiti  bolje uslove, ali i privući nove stočare i pčelare, s obzirom na to da za razvoj ovih  grana poljoprivrede teren Sinjajevine pruža odlične predispozicije.

U budućem Regionalnom parku Sinjajevima bila su predviđena dva režima zaštite – režim zaštite II stepena (aktivna zaštita) i režim zaštite III stepena (održiva zaštita).

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register