Poslije 130 godina od sjutra nova definicija kilograma

Posljednjih 130 godina kilogram je kao mjera definisan fizičkim cilindrom napravljenim od legure platine i iridijuma, koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mjere u Francuskoj.

Međutim, svaki put kada su naučnici uzimali taj cilindar u ruke, on je gubio atome i procjenjuje se da je sada 50 mikrograma lakši nego kada je napravljen.

Zbog toga je naučna zajednica jednoglasno usvojila novu definiciju kilograma, koja na snagu stupa u 20. maja. Od tog datuma kilogram će se zvanično mjeriti kao fizička konstanta nazvana Plankovom konstantom, prenose nezavisne.com.

Ova konstanta je jedna od ključnih konstanti i ona izražava odnos u kvantnoj fizici između energije i učestalosti čestica. Nova definicija dobijena je pomoću uređaja koji se zove Kibleov mehanizam, koji pomoću spomenute konstante određuje masu predmeta upotrebom precizno izmjerene elektromagnetne sile.

Odluka ima istorijski značaj za naučnu zajednicu, ali u praksi i u svakodnevnoj primjeni neće biti nikakvih promjena. Ona će istraživačima dati precizniji alat za mjerenje, ali svakako neće uticati na cijene hrane u prodavnicama.

Objavio/la na 11:02. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-