Očuvajmo životnu sredinu, očuvajmo rijeke

Problem očuvanja prirode i životne sredine je veoma složen problem, koji zahtijeva ozbiljnu dugoročnu strategiju koju će morati sprovoditi i realizovati  svi društveni činioci. Zato će u budućnosti pažnja biti usmjerena na povezivanje građana , a sve u cilju osmišljavanja novih društvenih akcija razvijanja svijesti i unapređenja zaštite životne sredine, zaštite svojih interesa.

Iz gore navedenih činjenica neminovno se nameću neka pitanja:

  • Koje su obaveze poslovanja da pomogne u rješavanju krize zaštite životne okoline?
  • Koji je pravi odnos između poslovanja i Vlade, posebno kad smo suočeni sa ovakvim društvenim problemom kao što je kriza životne okoline?
  • Koje načelo treba da se primijeni da bi se donijele i opravdane odluke u vezi sa zaštitom životne okoline?

Poslovanje, sa stanovišta Ustava i zakona, ima jasno propisane smjernice i norme kojih se mora pridržavati u cilju očuvanja životne sredine. No, i pored toga, postavlja se niz  pitanja-da li je to dovoljno? Da li preduzeće treba da preuzme inicijativu dajući veći doprinos od onoga koji mu zakon nalaže? Da li je profitabilnost osnovni cilj preduzetništva i po svaku cijenu? Da li postoje neki viši ciljevi i misija kojom se gradi budućnost jedne države? U nekim situacijama dobra poslovna etika podrazumijeva pretpostavljanje interesa drugih sopstvenim interesima. Rješenja koja se pronalaze moraju biti svrsishodna i trajna, a takva se najbolje nalaze povezivanjem građana u određene asocijacije sa zajedničkim ciljem i djelovanjem zaštite životne sredine i svojih interesa u borbi protiv siromaštva.

Sve se više spoznaje da je smanjenje siromaštva u svijetu bitno za postizanje ciljeva za očuvanje životne sredine. Šta je siromaštvo? Ono kod čovjeka izaziva bol i osjećaj poniženja, gubitka dostojanstva, nedostatka poštovanja od drugih, očaja i bolesti. Obično se izražava kao nizak životni standarad.

Siromaštvo ima razne dimenzije: ekološku, socijalnu, finansijsku itd. Kada se govori o strateškom planiranju smanjenja siromaštva treba razmišljati prvenstveno o njegovim uzrocima, koji mogu biti i ekološki, a ne bavljenja samo njegovim posljedicama. Zemlje u tranziciji suočene su sa velikim problemom siromaštva uporedo sa problemom očuvanja životne sredine.

Kada govorimo o odnosu poslovanja i Vlade takođe se javlja problem koji proizilazi iz nesposobnosti korporacija da postignu visoku moralnost i izdignu se iznad kratkoročnih interesa za profitabilnošću. Česta posljedica takvog stanja je lobiranje  od strane pojedinih beskrupuloznih korporacija protiv napora da se zaštiti životna sredina. S druge strane, političari daju svoj doprinos teškoćama da se pravovremeno reaguje. Vrlo opterećeni podrškom od strane moćnih korporacija, za potrebe svojih aktivnosti ili aktuelnih izbora, spremni su da se solidarišu sa nesavjesnim preduzetnicima, zanemaruju zakone ili čak da i sami lobiraju za određene akcije koje štete životnoj sredini.

Da bi se u aktivnostima, koje imaju za cilj smanjenje siromaštva, uzeli u obzir aspekti životne sredine potrebno je sprovoditi sljedeće mjere:

  • Saradnja sa civilnim društvom kako bi se stvorile što bolje akcije i što bolji rezultati u oblasti očuvanja životne sredine.
  • Jačanje civilnog društva tako što će se ono uključiti u monitoring životne sredine i imati mogućnost da preispita aktivnosti države, privatnih kompanija i industrije.
  • Jačanje projekata u oblasti životne sredine međunarodnog karaktera
  • Podrška inovativnim akcijama.

Ako postoji i jedna stvar koju nam sociologija nudi, to je duboka svijest  o odgovornosti čovjeka za uslove u kojima živi kao i za institucije koje sam stvara, a naročito o održavanju realističkog i optimističkog pristupa svojoj budućnosti.

Kakav je čovjek koji ne nastoji učiniti svijet boljim?

 

Objavio/la na 21:39. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-