Vještačko zaleđavanje Arktika

Tim naučnika Univerziteta Kembridž razmatra metode za poništavanje štetnih posljedica klimatskih promjena, uključujući i ponovno zamrzavanje Arktika, usisavanje štetnog viška ugljen-dioksida iz atmosfere i “ozelenjavanje“ okeana.

“Ono što uporno radimo, novine koje uvodimo i ono što namjeravamo da uradimo u narednih 10-12 godina odrediće budućnost čovječanstva u sledećih 10.000 godina“, kazao je profesor Dejvid King, bivši glavni naučni savjetnik i specijalni predstavnik za klimatske promjene britanske vlade, prenosi Blic.

Jedna od ideja u oblasti “geoinženjeringa“ koju naučnici razmatraju jeste ubacivanje slane vode visoko u atmosferu radi “izbjeljivanja“ oblaka kako bi se o njih odbijala toplota i vratila u svemir, a sa ciljem da ponovno počne zamrzavanje ispod njih.

Drugo moguće rješenje je “ponovno ozelenjavanje“ i “ozelenjevanje“ Zemlje vegetacijom, na moru i na kopnu, kako bi se uklonio ugljen-dioksid iz vazduha.

Oktobra prošle godine Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) je upozorio da su neophodne promjene neviđenih razmjera ukoliko ne želimo da globalna temperatura poraste više od 1,5 stepeni Celzijusa iznad nivoa prije industrijalizacije.

Panel je tada utvrdio da države svijeta treba da smanje emisiju ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. godine.

Objavio/la na 06:57. Objavljeno u Zanimljivosti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-