Skupština neće formirati odbor o posljedicama NATO bombardovanja

Crnogorski parlament nije u dnevni red uvrstio predlog Posebnog kluba poslanika o obrazovanju odbora za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore.

Protiv je glasalo 26 poslanika, za je bilo 14, a uzdržano 12.

Predsjednik Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović je kazao ranije da i 20 godina nakon NATO vazdušnih napada postoje dileme vezane za uticaj bombardovanja na zdravlje stanovništva.

On je naveo da su to ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posljedice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama.

„S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u zadnjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme“, rekao je Damjanović, prenosi Mina.

On je saopštio da je jedan od motiva za predlaganje formiranja odbora bio apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta „Ne u rat, ne u NATO“.

Kao razlog za donošenje odluke navodi se da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da bombardovanje ostavilo negativne posljedice na zdravlje građana Crne Gore.

Poslanici nijesu usvojili da se u dnevni red usvoje ni izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koje je predložio Damjanović.

Objavio/la na 14:03. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-