Gladovanje organizmu radovanje

U medicinskim krugovima često osporavana terapeutska metoda – gladovanje vrlo je popularno u Njemačkoj čije zdravstveno osiguranje u nekim slučajevima pokriva troškove takvih alternativnih metoda.

Gladovanje štiti zdrave ćelije miševa od toksičnih učinaka emoterapije i podsiče regeneraciju matičnih ćelija oštećenog, starog imunološkog sistema, objašnjavaju američki naučnici koji su sproveli studiju objavljenu u stručnom časopisu Cell Stem Cell.

“Kada se izgladnjujete, vaš organizam pokušava sačuvati energiju, a jedan od načina da se sačuva energija je da se reciklira puno ćelija koje nijesu potrebne, posebno onih koje bi mogle biti oštećene’, rekao je Valter Longo, profesor na Univerzitetu Južna Kalifornija i stručnjak za dugovječnost.

Tim pod njegovim vodstvom je došao do slijedećeg zaključka: dvodnevni do četverodnevni post koji se sprovodi svakih šest mjeseci tjera tijelo da prebaci u tzv. fazu preživljavanja. U toj fazi organizam poseže za zalihama masnoće i šećera i ujedno uništava stare i oštećene ćelije.

“Kada je cijeli organizam teško oštećen hemoterapijom ili samim procesom starenja, postovi mogu doslovno generisati novi imunološki sistem“, objasnio je profesor Longo.

Gladovanje sprječava kardiovaskularne bolesti, pomaže pri liječenju astme, artroze, hroničnih bolesti sistema za varenje, nekih hroničnih infekcija sistema za disanje ili depresivnih stanja, tvrde oni koji zagovaraju ovu metodu liječenja.

Pouzdana naučna istraživanja o toj metodi nijesu brojne, ali postoji jedna iz 1991, objavljena u časopisu Lancet, koja se bavila efektima gladovanja na reumatoidni artritis. (Izvor: Atme)

Objavio/la na 07:17. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-