CG: Od celijakije boluje do dva odsto populacije

U Crnoj Gori ne postoji registar oboljenih od celijakije, a procjenjuje se da od 0,6 do dva odsto populacije pati od tog oboljenja za koje je jedini lijek doživotna bezglutenska dijeta.

Institut za javno zdravlje (IJZ), u saradnji sa Institutom za bolesti djece (IBD), organizovao je danas zdravstveno vaspitnu radionicu povodom obilježavanja 16. maja, Svjetskog dana oboljelih od celijakije.

Doktorka Enisa Kujundžić iz IJZ je kazala da preliminarni podaci govore o tome da je oko 180 djece u Crnoj Gori oboljelo od celijakije, prenosi Mina.

„Međutim, oboljelih ima i među odraslima, tako da u ime IJZ mogu govoriti samo o opštoj populaciji“, dodala je Kujundžić.

Doktorka Dušanka Novosel iz IBD je pojasnila da je gluten sastojak iz pšenice i njoj srodnih žitarica.
Celijakija se javlja kod genetski predisponirane djece, kod koje gluten izaziva imunološku reakciju.

Prema riječima Novosel, bolest se najčešće manifestuje na crijevima, a može se manifestovati i na drugim, ekstracrijevnim organima.

Ona je upozorila da mogu nastupiti razne komplikacije ako se celijakija ne liječi.

„To mogu biti akutne komplikacije, ali najčešće je ona tihi ubica, gdje dijete zaostaje u rastu i razvoju, u intelektualnom razvoju, anemično je, i kasnije može da razvije i druge autoimune bolesti“, precizirala je Novosel.

Ta djeca su, kako je kazala, inače sklonija razvoju drugih autoimunih bolesti, naročito dijabetesa i problema sa štitastom žlijezdom.

„Jedini lijek za celijačnu bolestb je doživotna dijeta bez glutena“, dodala je Novosel.

Objavio/la na 16:06. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-