Mještani ustali da brane Bukovicu

Mještani sela koja gravitiraju rijeci Bukovici su se okupili jutros i stali ispred mašina kako bi spriječili pripremne radove za gradnju mini hidroelektrana ‘Bukovica 1’ i ‘Bukovica 2’, javlja portal Vijesti.

Gradnji mini hidroelektrana na Bukovici protive se mještani, a podršku im daju brojna nevladina ekološka udruženja.

Mještani su, nakon današnjeg protesta, najavili da će postaviti stražu, a za subotu u podne su najavili veliki protestni skup.

Juče je počela gradnja pristupnih puteva, čime je najavljeno da investitori ne odustaju od projekta mini-hidroelektrane na rijeci Bukovici, uprkos protivljenju mještana.

Na početak radova skrenuta je pažnja na FB stranici 3D (Durmitor, Dosada, Dobročinluk), gdje je objavljen kratak video.

“Juče su po onoj kiši došli pa smo se tek organizovali a gore nam je malo ljudi. Sjutra se okupljamo…“, poručio je Mihailo Bucko Bulstović.

Prema neprovjerenim informacijama, mašine su, bez dozvole, ušle u privatni posjed.

“Poštovani prijatelji, uprkos protivljenju mještana i svih ljubitelja prirode, jutros su krenuli put naše rijeke Bukovice… Kao što smo i najavljivali, nećemo dozvoliti njeno uništavanje i devastaciju, i u skladu sa tim, svi ljudi dobre volje neka nam se pridruže sjutra ujutru u 9h kod Bukova u Donjoj Bukovici, kako bi im još jednom poručili da ne diraju našu rijeku!!!”, poručili su iz NVO Ekološki pokret Donja Bukovica.

Koncesiju na vode Bukovice na 27 godina dobila je firma Hydra MNE, čiji su vlasnici Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, i Jovan Gordijan.

Bukovica izvire ispod planine Durmitor, na koti 1350 metara nadmorske visine. Dužina rijeke je 42 km i pripada crnomorskom slivu.

Arhivski snimak: ‘Ni flašu vode vam ne damo’, poručeno investitorima u mini -hidroelektrane

Rijeka Bukovica je sastavni dio jednog od devet ključnih područja za biodiverzitet na projektu za uspostavljanje evropske ekološke mreže NATURA 2000 u Crnoj Gori. Ona cijelim tokom pripada kategoriji predviđenoj Habitat direktivom Evropske unije, i to članovima Annex-a I, II i V.

Rijeka Bukovica je stanište steno-endemske vrste Rhithrogena marinkovici (Steno-endem znači da se, na cijeloj planeti, samo na tom mjestu nalazi data vrsta).

Objavio/la na 12:42. Objavljeno u Priča dana, Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-