Milionerska demokratija

Male zemlje očigledno nemaju snage izdići se iz potrebe vladajućih partija da iskoriste raspoložive državne resurse kao svoju veliku prednost i sredstvo za postizanje političke pobjede. Osim toga koriste se i nelegitimna vaninstitucionalna sredstva, izborni inžinjering, razne afere potresaju demokratiju. To je danas jasno svakom građaninu, tako da je u novijoj realnosti izlazak na birališta postao upitan.

Imamo situaciju gdje gotovo čitav mandat pozicji nije potrebna opozicija i njena kontrolna uloga je dovedena do potpune beznačajnosti. Konkurentska borba postoji jedino u tzv. biznisu i prenosi se na inače slabašnu demokratiju. Milioneri najavljuju i osnivaju političe partije i saveze koji, po svemu sudeći, korespondiraju prvenstveno sa finansijskom moći. To se može tumačiti dvojako. Ono što plaši jeste da je i demokratija svedena na puko jeftino tržište glasača. Opšti interes iz takve perspektive ostaje nedokučiv. Birač, odnosno građanin ostaje otuđen od sistema.Takva milionerska demokratija dovodi do činjenice da su izbori samo fiktivni i kratkotrajnog karaktera, jer ostaje prostor za dalje manipulacije mandatima koji bi u sistemu zatvorenih lista trebali pripadati partiji, međutim to nije tako. Imamo kretanja koja dovode do aranžmana koji ne korespondiraju sa izraženom voljom građana.

Građanska svijest bi trebala biti kontrolna snaga koja će rafinisati političare, prepoznavati obrazovane pojedince i kvalitetne individualce, sposobne i stručne koji zaslužuju povjerenje da vode razvojne politike ka preporodu i napretku. Znanje se ne smije poistovjećivati sa informisanošću iz izvora bliskih interesnim krugovima, već se mora zasnivati na čvrstim i etičkim empirijskim osnovama. To dovodi do vraćanja uloge povjerenja u pojedince i potrebe za uvođenjem otvorenih izbornih lista gdje bi se jasno mogle iskazati preferencije prema određenim ličnostima, tj. njihovim osobinama. Poslanici u Parlamentu trebaju biti istinski izbor građana, predstavnici koji bi zastupali njihove interese, a ne interese vođa partija. To moraju biti kadrovi koji imaju i autoritet i integritet u pravom smislu  riječi. Izbor poslanika ne bi bio uslovljen toliko medijskom podrškom i kampanjama kako su nametnula sredstva propagande, već istinskim razlozima.

Ako se kao društvo budemo rukovodili isključivo sitnim kratkoročnim interesima to nas vodi izumiranju kritičke svijesti, sebičnosti, podaništvu…svakako unazad. Ako je posijano sjeme građanske kulture, onda mu se mora pružiti toplina kako bi isklijalo. To je posljednja linija odbrane ustavnih načela.

Čovjeku je otvorena mogućnost da ne bude statično biće, već dijalektično, produhovljeno i osposobljeno da dostigne viši nivo svoga postojanja. Čovjek nadilazi ostala živa bića upravo u toj mogućnosti, jer njegov podvig i sloboda jeste ono što povezuje dva aspekta ličnosti, fizički i duhovni, u neraskidivo jedinstvo.

Objavio/la na 09:14. Objavljeno u Blog. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-