Zašto ne možemo kontrolisati misli

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu Psychological Science, naučnici sa Univerziteta New South Wales su otkrili kako ljudi imaju jako malo kontrole nad svojim mislima.

U istraživanju svaki ispitanik je dobio određeni predmet o kojem nije smio razmišljati. Svaki predmet je bio crvene ili zelene boje npr. crvena jabuka ili zeleni krastavac. Ispitanici su morali pritisnuti dugme kada bi počeli razmišljati o zabranjenim predmetima. Zatim su jednim okom gledali zelenu sliku, a  drugim crvenu. Morali su reći koja boja je po njima dominantnija.

Rezultati su pokazali sljedeće, prenosi Geek.hr. Oni ispitanici koji su dobili crveni predmet, smatrali su da je crvena dominantnija boja. Oni koji su pokušavali da ne razmišljaju o zelenim predmetima, doživljavali su zelenu boju dominantnijom.

Autori studije smatraju da je vidni korteks već prihvatio tu boju. Dakle, zabranjeni predmet je već bio prisutan u mozgu uprkos pokušajima da se potisnu misli o njemu.

Ovaj proces je takođe primijećen i kod ispitanika koji su smatrali da su uspješno potisnuli misli pa nisu stisnuli dugme. Prema naučnicima, ove vizualne misli su bile nesvjesno prisutne.

Autor studije dr Joel Pearson smatra da ovo otkriće pokazuje kako pojava nesvjesnih misli može uticati na naše odluke i ponašanje. Drugim riječima, ako svim silama nastojimo ne misliti o nečem, primjera radi o cigareti ili piću, to nam neće uspjeti jer se misao već nalazi u našem mozgu.

Naučnici su otkrili kako bi “zamjena” misli mogla biti od pomoći u eliminisanju neželjenih misli jer su ispitanicima dali predmet bijele boje koji im je pomogao da ne razmišljaju o zabranjenim predmetima.

Objavio/la na 07:43. Objavljeno u Svaštara. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-