Pronađene 34 mumije u skrivenoj egipatskoj grobnici

Arheolozi iz Egipta i Italije otkrili su najmanje 34 mumije u južnom egipatskom gradu Asvanu. Ostaci potiču iz kasnog faraonskog i grčko-rimskog razdoblja, između šestog i četvrtog vijeka prije nove ere.

Uz mumije, arheolozi su pronašli i neke artefakte poput keramike, naslikanih pogrebnih maski i drvenih statua. Takođe su otkrivene vazne od bitumena koje su korištene za mumifikaciju, kao i nosila koja su vjerovatno korištena za prijenos tijela u grobnicu.

Netaknuti hijeroglifski tekst pokazao je da je ova grobnica koja je vijekovima bila skrivena pod pijeskom pripadala trgovačkom vođi imena Tjt.

Kaled El-Enani, egipatski ministar antikviteta, pozvao je Patriciju Piacentini, profesoricu egiptologije na Univerzitetu u Milanu, da provede iskopavanja u Asvanu, prenose nezavisne.com.

Piacentini je vodila iskopavanja zajedno s Abdelmanaemom Saidom iz ministarstva antikviteta, dok je inžinjer Gabriel Biteli locirao grobnicu i stvorio 3D rekonstrukcije pronađenih predmeta.

Grbnica se sastoji od dvije grobne komore. Arheolozi su pronašli oko 30 mumificiranih tijela u glavnoj komori 26 tijela muškaraca, žena i djece i još četiri u drugoj komori. Smatra se da su dvije mumije čija su se tijela preklapala tijela majke i njenog djeteta.

“Potrebna su dalja istraživanja kako bi se odredio tačan broj pronađenih tijela. Znali smo da je Asvan bio veoma bitan grad u kasnom faraonskom i grčko-rimskom razdoblju, ali nismo znali gdje su ljudi pokopani. Sada znamo gdje su. Iz grobnica možete razumjeti šta su jeli, kako su umrli i kada su umrli”, rekla je Piacentini CNN-u, a prenosi Klix.ba.

U nekim vazama još uvijek je bila hrana, a postoje i statue koje prikazuju egipatskog boga ptica Baa. Ova misija iskopavanja grobova će se nastaviti u novembru, a kako je najavila Piacentini, čeka nas još mnogo iznenađenja.

Objavio/la na 11:51. Objavljeno u Vijesti. Možete pratiti sve odgovore na ovaj post kroz RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Morate biti ulogovani da bi komentarisali Logujte se

© 2000 - 2019 PCNEN. All Rights Reserved. Log in

-