Britanci, Italijani i Česi na referendumu ne bi podržali EU

Objavljeno: 26.04.2019, 11:56

Ako bi se danas u državama-članica Evropske unije održao referendum o članstvo u Uniji, u Velikoj Britaniji, Češkoj i Italiji ne bi bila postignuta većina koja bi glasala za, prenosi portal Euroaktiv. Na osnovu podataka Eurobarometra koje je objavio Evropski parlament, manje od polovine, 45 odsto Britanaca, 47 odsto Čeha i 49 odsto Italijana, podržalo bi članstvo u EU, dok bi za napuštanje Unije bilo 37 odsto Britanaca, 24 odsto Čeha i 19 odsto Italijana. Broj neopredijeljenih glasača, prema navodima Eurostata, bio bi 32 odsto u Italiji, 29 odsto u Češkoj i 18 odsto u Velikoj Britaniji. Međutim, velika većina građana Evropske unije i dalje bi glasala da ostane dio evropske porodice. U slučaju Holandije, 86 odsto građana podržavaju članstvo u EU, u Irskoj i Luksemburgu taj procenat je 83 odsto, u Švedskoj 81 odsto i u Njemačkoj 80 odsto. Kako je navedeno u istraživanju, dok je prije pola godine samo 12 odsto Britanaca bilo nesigurno u vezi sa svojim glasom, taj broj je u martu ove godine porastao na 18 odsto. Velika Britanija, Češka i Italija spadaju u one zemlje u kojima su prednosti Evropske unije manje percipirane u društvu. Ukupno 58 odsto Čeha, 54 odsto Britanaca i 41 odsto Italijana vjeruje da su imali koristi od toga što su dio Unije, prenosi Tanjug. Austrijanci i Grci takođe su dio grupe koja je manje oduševljena evropskom porodicom. Ipak, prosječno 68 odsto ispitanika kaže da je članstvo korisno za njihovu zemlju, što je, prema ovom istraživanju, najviši nivo od 1983. godine. Međutim, uprkos pozitivnom stavu prema evropskom projektu, mnogi ispitanici su nezadovoljni aktuelnom situacijom u EU. Polovine Evropljana smatra da se stvari kreću u progrešnom pravcu, posebno kod grčkih i francuskih glasača (66 odsto), Italijana (58 odsto) i Čeha (56 odsto).

Ako bi se danas u državama-članica Evropske unije održao referendum o članstvo u Uniji, u Velikoj Britaniji, Češkoj i Italiji ne bi bila postignuta većina koja bi glasala za, prenosi portal Euroaktiv.

Na osnovu podataka Eurobarometra koje je objavio Evropski parlament, manje od polovine, 45 odsto Britanaca, 47 odsto Čeha i 49 odsto Italijana, podržalo bi članstvo u EU, dok bi za napuštanje Unije bilo 37 odsto Britanaca, 24 odsto Čeha i 19 odsto Italijana.

Broj neopredijeljenih glasača, prema navodima Eurostata, bio bi 32 odsto u Italiji, 29 odsto u Češkoj i 18 odsto u Velikoj Britaniji.

Međutim, velika većina građana Evropske unije i dalje bi glasala da ostane dio evropske porodice.

U slučaju Holandije, 86 odsto građana podržavaju članstvo u EU, u Irskoj i Luksemburgu taj procenat je 83 odsto, u Švedskoj 81 odsto i u Njemačkoj 80 odsto.

Kako je navedeno u istraživanju, dok je prije pola godine samo 12 odsto Britanaca bilo nesigurno u vezi sa svojim glasom, taj broj je u martu ove godine porastao na 18 odsto.

Velika Britanija, Češka i Italija spadaju u one zemlje u kojima su prednosti Evropske unije manje percipirane u društvu. Ukupno 58 odsto Čeha, 54 odsto Britanaca i 41 odsto Italijana vjeruje da su imali koristi od toga što su dio Unije, prenosi Tanjug.

Austrijanci i Grci takođe su dio grupe koja je manje oduševljena evropskom porodicom. Ipak, prosječno 68 odsto ispitanika kaže da je članstvo korisno za njihovu zemlju, što je, prema ovom istraživanju, najviši nivo od 1983. godine.

Međutim, uprkos pozitivnom stavu prema evropskom projektu, mnogi ispitanici su nezadovoljni aktuelnom situacijom u EU.

Polovine Evropljana smatra da se stvari kreću u progrešnom pravcu, posebno kod grčkih i francuskih glasača (66 odsto), Italijana (58 odsto) i Čeha (56 odsto).

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register